FRA SIDELINJA

Egentlig er jeg glad for at jeg ikke er amerikaner og sjeleglad for at jeg ikke skal stemme. Jo, jeg vet hvilket navn jeg ville ha puttet i urnen, men det føles som om valget står mellom to personer jeg ikke ville hatt som president. Det er som når det er to kaker igjen på fatet, og du ikke liker noen av dem. Da lar du dem ligge, ikke sant?

Og når de to kakene stort sett geiper til hverandre og kaller hverandre stygge ting, så vokser ikke min appetitt, i hvert fall.

Og så tenker jeg: På de ti millioner kvadratkilometerne, i de 50 statene, blant de 325 millioner innbyggere - var dette de to beste kandidatene man kunne komme opp med? Godt gjort!

Det ville ikke stått Trump på min stemmeseddel. Så mye kan jeg si. Han har ikke imponert verken i mening eller framføring. Hans kyniske måte å tøye regler og utnytte samfunnet på opp gjennom årene, viser ikke moral og etikk som er en statsleder verdig. Framtoningen hans er heller ikke særlig "presidental". Nei, det finnes bare en Donald i mitt liv. Gjør mye rart han også, og hadde kanskje ikke egnet som president, men jeg hadde nok heller stemt på Andebys store sønn.

Det bekymrer meg at verdens supermakt i det hele tatt vurderer en slik person som sin 45. president. Jeg synes det er så ille, at hvis Trump blir valgt som president, har jeg tenkt å rive Nord-Amerika ut av atlaset.

USAs første kvinnelige president! Det er en besnærende tanke. Nå har de prøvd en afroamerikaner, og det gikk da vel ganske bra. Jeg er sikker på at det er mulig å få en kvinne til å fungere i denne posisjonen også (dersom hun har mange mannlige stabssjefer i ryggen). Mente det ikke. Ville bare prøve meg på litt trumpsk sjargong.

Nei, det er på tide med en kvinnelig president. Det har ikke akkurat vært en "kvinner oppfordres til å søke"-stilling tidligere. Og det er ingen grunn til at en kvinne skal være noen dårligere president enn en mann. Kanskje har en kvinne egenskaper som trengs hos en leder som skal lede verdens mektigste land.

Jeg sitter likevel med en magefølelse av at det finnes bedre president-emner på kvinnesiden enn fru Clinton. Også hun har tråkket uti noen etiske minefelt underveis, selv om det kanskje er småtterier i forhold til motstanderens. Også hun har avslørt en del svakheter (hun trenger opplæring i bruk av e-post), og hun har ikke vært overbevisende i alle sammenhenger.

Så hvorfor kan ikke Barak Obama bare fortsette i en periode til? Det hadde vel vært det beste. Han virker jo å være en trivelig kar med ei koselig kone. En rolig, ansvarlig, anstendig, intelligent og veltalende fyr, med et vinnende vesen. Men, nei, han får ikke lov. Han har sittet lenge nok, og må opp av stolen. Etter andre verdenskrig ble presidentenes levetid begrenset i USAs grunnlov. Nå får du maks to perioder. Så er det rett ut!

For meg hadde det vært uaktuelt. Litt forutsigbarhet ønsker man seg jo i jobben.

For oss her i Norge er det nesten vanskelig å fatte at en politisk leder har maktstilling. Men det er langt fra rådhusene på Sistranda og i Fillan til Det hvite hus i Pennsylvania Avenue. Både i meter og i vesen. Jeg tenker ikke nødvendigvis på det hvite husets 35 baderom (hvor mange er det i rådhusene våre?). Eller tennisbanen, bowlingbanen, kinosalen eller svømmebassenget. Nei, jeg tenker på at vi kanskje skal være litt glad for at vi er der vi er, på behørig avstand. Og at vi slipper unna med Trumps og Clintons verbale slåssing i våre underholdningskanaler.

Mye har skjedd i Det hvite hus. Bill Clinton bidro også litt til det. Han satt som president i to perioder, og noe sier meg at han gjerne hadde sittet i det ovale rommet enda lenger. Han var populær. Faktisk den presidenten folk hadde vært mest fornøyd med av alle etter 1945. Men! Han fikk ikke sitte lenger på grunn av grunnloven. Herr Clinton visste råd. ”Kanskje du, pus, skal ta noen år?”, sa han sikkert over frokosten en dag.

Nei, det blir spennende å se hva amerikanerne faller ned på. Om de til slutt klarer å skille Clinton fra hveten. I ordtaket er det hveten som er den ”gode”, verdifulle parten. Men også hveten kan få sykdommer som gjør den usunn eller uspiselig. Årets avling er nok ikke den beste…

Krister Olsen