Koreanerne fikke mange smaksopplevelser på Frøya. Foto: unknown
Gaveutveksling mellom norske og koreanske venner. Foto: unknown
Sist uke var det avskjedsfest for koreanerne som har besøkt Frøya videregående skole. Foto: unknown

Av Tommy Rodahl

Etter fire innholdsrike uker for alle parter var det før helga tid for delegasjonen fra Sør-Korea til å ta fatt på den lange reisa hjem. Torsdag inviterte Frøya videregående til oppsummering av prosjektet, kanskje mest på det mellommenneskelige planet, og et festbord av de sjeldne.

Fra tidlig morgen var det full aktivitet på kjøkkenet på videregående. Da vi stakk hode innenfor døra en liten time før alt skulle være klart klokka tolv, var aktiviteten hektisk.

–Vi har full kontroll, men det er alltid en spent stemning i innspurten av en slik sak, sier faglærer Elisabeth Jensen.

– Noen av gjestene våre har en egen gruppe i dag hvor de lager ting vi ikke vet hva er en gang, de har blant annet med seg råvarer fra Korea vi ikke kjenner til, men det ser ut til at de har full kontroll, forsikrer hun.

Bugnende bord

Og kontroll må det ha vært i alle ledd på kjøkkenet denne formiddagen, for makan til festbord skal man lete lenge etter. Vi sluttet å telle da vi kom til tretti fat med forskjellige retter og de mest delikate anretninger. Når det da var dekket med femti kuverter av det nye, dekorative serviset til skolen, var det en usedvanlig festsal som tok imot sultne gjester noe etter klokka tolv.

Og lærerne på restaurant- og matfag får ikke fullrost samarbeidet de har hatt de siste ukene.

- Elevene er bare smil og imøtekommenhet, sier Ellen Johansen.

–Vi kommer virkelig til å savne dem. Samarbeidet har gått smertefritt på tross av noe kommunikasjonsproblemer, fortsetter hun, før hun med et smil forteller oss om en liten kulturforskjell de finner merkelig.

– De spiser søtsakene først! Ved en sånn bufèt som dette starter de med kakene, og det virker jo litt rart på oss, ler læreren.

Varig vennskap

Etter bespisning er det tid for oppsummering i kinosalen, og her sitter godordene løst. Eleven fortalte om opplevelsene sine, om utflukter til Tromsø og Trondheim med faglig utbytte, og om skitur av det rent sosiale slaget. For det var utvilsomt det det egentlig handla om. Om vennskapsbånd som har blitt knyttet på tvers av kulturer, og om frykt for kommunikasjonsproblemer som var gjort til skamme. Og om et oppriktig ønske om å klare å holde kontakten på sosiale media etter adskillelsen.

Rektor Bjørnar Johansen fortalte med entusiasme om et møte de hadde hatt med Sør-Koreas ambassadør i Oslo, og om planene for Korea-reise neste måned. Han fortalte også at opplegget ikke hadde gått på bekostning av læreplanen.

–Alt vi har gjort sammen har kommet i tillegg til det vi ville gjort uansett, og jeg har aldri sett at kulturell utveksling har brakt noe dårlig med seg, uttalte han med tyngde.

Langt samarbeid med Norge

Lærer Kim fra Wando fiskerihøyskole framholdt det gode ryktet Norge har i Korea etter innsatsen med MSAH-enheter under Korea-krigen, og hjelp med å bygge oppbygging av helsevesenet i landet i etterkant. Hun fortalte også om en skolehverdag som virker fremmed på oss, med internattilværelse og skoledag fra klokka 8 til 22.

Varaordfører Martin Nilsen framholdt i hvilken grad kommunen er stolte av skolen og det arbeidet de gjør. Også samarbeidsavtalen mellom skolene ble omtalt i rosende ordelag.

Så ble det de obligatoriske gruppebildene og gaveoverrekkelsene, før forsamlingen gikk hver til sitt for å starte forberedelser til avskjed og avreise fredag morgen.