- Lokallaget mistet en stor frivilligressurs da kursholder og lokallagsleder omkom i en ulykke i januar i år. Konfirmasjonsutvalget er glade for å kunne kunngjøre at Rezi Sandvik, Hitra, og Eskil Sandvik, Frøya, starter som nye kursholdere for oss i høst.

Det skriver leder Konfirmasjonsutvalget og fungerende leder for styret i Human-Etisk Forbund på Hitra og Frøya , Gunhild Riiber.

- Vi led et stort tap ved Frank Robert Holms bortgang sist på januar. Jeg er derfor glad for at vi har fått på plass to solide kursledere, slik at vi står ekstra styrket. Det var hele tiden planen at Rezi skulle starte som kursleder sammen med Holm nå i høst, men slik ble det jo ikke. Nå gleder vi frivillige oss til Humanistisk uke i september, som starter med Midt-Norsk Humanetikerkonferanse i Mo i Rana 16.september. Midt-Norsk består faktisk av Trøndelagsfylkene, Nordland og Møre og Romsdal. Denne helga får vi frivillige faglig påfyll, og inspirasjon fra andre i organisasjonen. Vi trenger slike påfyll når vi har valgt å bruke så mye av fritiden vår på dette. Fra oss reiser medlem i konfirmasjonsutvalget Oddveig Fossmo Gaustad, og leder i Navnefestutalget Victoria Lihaug Pedersen, og meg, forteller Riiber. Hun har fungert som lokallagsleder siden mai da Frank Robert Lyngvær tok permisjon og blir sittende til nytt årsmøte i februar.

Fram til da skal mye skje. Frøya Hitra lokallag deltar i den nasjonale Humanistisk uke i september.

- Tirsdag 20.september holder vi informasjonsmøte om konfirmasjon på Guri Kunna vgs, avd Hitra, og på lørdag 24.september står noen av de frivillige i laget på stand, både på Hitra og Frøya, forteller Riiber.

Frøya Hitra ble stiftet på Hitra i 1987, og fyller dermed 30 år neste år. Det gikk ikke lang tid før begge kommunene var med i det lokale laget og hadde konfirmanter. Det er omlag 20 prosent av ungdommene i øyregionen som velger humanistisk konfirmasjon, ifølge.

- Neste års seremoni får et ekstra flott preg over seg gjennom festtaleren. Kurset avsluttes med en høytidelig seremoni for konfirmantene der familie og venner er gjester. I 2016 var første gangen vi holdt seremonien i Frøya kultur- og kompetansesenter, etter at vi har rigget Frøyahallen til høytidelig seremoni i mange år. Kurset holdes på Hitra, mens Frøya er valgt som seremonisted.  Kulturinnslagene holder høy kvalitet, også gjerne ved hjelp av lokale ressurser, sier Riiber.

En spesielt invitert gjest holder tale til konfirmantene. Siden lokallaget fyller 30 år er denne æren gitt til Tom Hedalen for 2017.

- Tom Hedalen innehar den øverste rollen en frivillig i Human-Etisk Forbund kan ha, nemlig styrelederrollen for Hovedstyret. Dette er et verv som nyter stor respekt i Norge, og også internasjonalt i humanistbevegelsen. Vi er stolte over at han prioriterer å holde tale for våre lokale ungdommer som har fullført kurset, forteller hun.

Tom Hedalen