Det skriver kommunene i en felles pressemelding. Oppfordringa gjelder både grunnskole, videregående skole og i voksenopplæringa.

– Kommunene er opptatt av at alle skal føle trygge når skoler og barnehager starter opp etter ferien. Risikoen for økt smitte er noe høyere etter høytider og ferier. Flere møtes og flere av oss har vært på reise. Kommunene ønsker å forebygge smittespredning gjennom testing av alle i skolene og alle ansatte i barnehagene. Vi har sett flere tilfeller der den smittede ikke har hatt symptomer på smitte, men likevel har testet positivt, opplyser kommunene. Er man smittet, kan man smitte andre, også om man er vaksinert, skriver Hitra og Frøya kommuner i pressemeldinga.

Les også: 30 smittet av korona i Øyregionen de siste to ukene:

Får tester på skolen / barnehagen

Alle elever og ansatte i skolene i Hitra og Frøya kommuner får tester på skolene mandag 3. januar.

– Alle vil få / har fått beskjed via skolenes egne systemer. Det er skolefri for elevene i grunnskolen mandag 3. januar 2022. Ansatte i barnehagene i kommunene får tester på sin barnehage etter nærmere info fra barnehagen. De fleste barnehagene har planleggingsdag mandag 3. januar 2022, skriver kommunene.

Oppfordring fra Folkehelseinstituttet (FHI)

Folkehelseinstituttet har gitt følgene anbefaling til landets kommuner:

Elever (grunnskole, videregående skoler og voksenopplæring) og ansatte i barnehager og skoler oppfordres til å ta en selvtest, tidligst 24 timer før de møter på skole eller barnehage etter juleferien. De som har gjennomgått covid-19 de siste 3 måneder, og de som har fått boosterdose for mer enn en uke siden, skal ikke testes.