Det er lite som minner om et bibliotek lenger. Her strømmer det beroligende musikk og velduftende røkelse ut i rommet mens instruktør Anna-Marie Haugen (40) i dempet belysning legger frem matter og pledd til sine kursdeltakere.

- I den forstand at trendy betyr populært så har nok yoga blitt det, smiler Anna-Marie.

Denne høsten startet det opp fire ulike yogakurs på Hitra, en av instruktørene holder i tillegg kurs på Frøya.

Fulle hus

- Det var ikke planlagt fra vår side at alle fire skulle starte samtidig, smiler Anna-Marie som denne høsten holder sitt aller første yogakurs i Hitra biblioteks lokaler på Fillan.

Anna-Marie forteller at hun en søndag la ut melding på Facebook om at hun skulle holde kurs og at hun hadde maks tolv plasser. Dagen etter hadde hun fått 22 påmeldinger.

- Tydeligvis var det mange interesserte som ville prøve ut yoga. Til de som ikke fikk plass hos meg fikk jeg videreformidlet at de hadde flere valgmuligheter og jeg tror alle fire har fullt opp denne høsten.

Det inntrykket deler hun med mangeårige instruktør på Hitra, Inghild Karlsen som også har fulltegnet kurs denne høsten.

- Det er helt utrolig. Interessen er stor på begge øyene.

En av de andre yogainstruktørene, Aleksandra Konarska holder kurs på Hjorten Hotell Hitra og forteller at hun hadde til sammen 28 deltakere hennes første kurskveld. Hun har en venteliste i tillegg.

- Responsen har vært helt fantastisk.

- At interessen skulle være så stor, det trodde jeg faktisk ikke. Jeg må innrømme jeg ble overraska, medgir Haugen.

Yogainstruktør Anna-Marie Haugen opplevde stor pågang da hun meldte om sitt nybegynnerkurs i yoga på Hitra.

En treningsform

Første gang Anna-Marie prøvde yoga forteller hun, var under studietiden i Trondheim tilbake i 1998.

- Da var det ikke alle som hadde hørt om yoga en gang, og de som hadde hørt om yoga trodde det var mystisk og veldig alternativt. Men nå har det blitt helt stuerent, vanlig og avmystifisert.

Yoga oppsto i India for tusenvis av år siden og er ikke religiøst basert, forklarer Anna-Marie.

- Det er en treningsform og selve ordet yoga betyr union. Unionen mellom det menneskelige og det universelle, mellom kropp og sinn.

De fleste lever bare i hodet eller kroppen, kanskje veksler man litt i mellom, sier Haugen.

- Det er sjelden man lytter til begge deler samtidig. Innen klassisk yoga som jeg driver med er det snakk om tre trinn for å kunne oppnå union. Gjennom fysiske øvelser (asana), pusteteknikker (pranayama) og avspenning.

Passer alle

Det har utviklet seg mange ulike yogastiler og det finnes tusenvis av yogaøvelser ut i fra ulike behov.

- Som all type trening finnes det yoga for de som liker å trene aktivt og de som liker å ta det roligere. I tillegg er instruktørene også forskjellige så man må finne en som passer seg. Jeg anbefaler alle til å prøve ut forskjellig, og her på Hitra er det faktisk nå mulig. Jeg ser for meg at det kanskje vil bli tilbud om gratis prøvetimer og drop-in etter hvert blant annet hos meg, og jeg ser ikke bort i fra at de andre vil gjøre det samme.

Yoga passer for absolutt alle, slår instruktørene fast.

Det har stadig blitt mer populært med barneyoga noe blant annet Hitra Yoga ved instruktør Paloma Brene har tilbudt. Senioryoga er også et begrep, mens Inghild i Hitra Yogaskole blant annet tilbyr yoga for gravide.

- Det eneste man trenger er en kropp og det å ha lyst til å prøve yoga og bevege seg, smiler Anna-Marie.

Rundt om i landet tilbys det yoga ved ulike treningssentre og det finnes egne yogasenter. Det finnes yoga work-shops og såkalte yoga retreats noe som blant annet har blitt arrangert i vakre omgivelser på Sula.

I 2011 var Anna-Marie og samboer Cato på seilbåteventyr.

- Jeg har vært søkende hele mitt liv. Alltid reist mye gjennom jobb og privat i mange år og følt en uro i meg, som om jeg var på leting etter noe. Jeg bodde i en yogalandsby i fem dager på New Zealand, fikk private timer og der fant jeg igjen meg selv, og det jeg kansje hadde lett etter på alle reisene mine - ro.

Flere kurs og workshops senere tok hun en måneds intensiv yogainstruktørutdanning ved Ashram yoga på New Zealand.

Yogainstruktør Inghild Karlsen har innredet yogarom hjemme i Børøysundet.

-Forferdelig lyst til å prøve

To av deltakerne på Anna-Maries seks ukers introduksjonskurs til yoga er Mette Svendsen og Gunn Berit Aune.

- Jeg har prøvd yoga tidligere, men syntes det var litt langt å dra så jeg har gått og venta på at det skulle bli yogakurs her på Hitra, forteller Mette.

- Jeg har kun gjort yoga via Youtube fordi jeg hadde så forferdelig lyst til å prøve det. Jeg har fulgt med når det skulle komme kurs her og prøvde en gang å melde meg på, men da hadde det allerede blitt fullbooket. Nå fikk jeg heldigvis muligheten, smiler Gunn Berit.

Damene sier kurset så langt har innfridd deres forventninger.

– Etter introen fikk vi en del å tenke på og vi har lært oss noen nye positurer. Det er en type trening som ikke kan sammenlignes med noe annet og en annen måte å tenke på, slår de fast.

Tanken bak det å være med Anna-Maries yogakurs er å bli bedre kjent med kroppen, bli litt mer smidig og myk, samt det å lære noen avslapningsteknikker.

Gunn Berit og Mette tror yoga er blitt så populært fordi mange opplever stress og hektiske hverdager.

- Yoga er en måte å kunne gå inn i kroppen sin på. Her kan man slappe av, tømme hodet for tanker og finne en indre ro.

Det som blir viktig er oppfølgingskurs så vi kan fortsette med yoga, sier damene og kikker bort på instruktøren.

Anna-Marie kan fortelle at hun har flere kurs i bakhodet.

Skape et yogamiljø

Så hvorfor bør øyværingene bli med på yoga?

- For det første er mennesker skapt for bevegelse, derfor er yoga bra for oss i forhold til den fysiske biten. Vi lever dessuten i et stillesittende samfunn, vi blir stive og støle. Gjennom yoga blir vi mykere og tar i bruk flere muskelgrupper. En av målene med min yoga er å bli mer tilfreds med den kroppen du har og den du er. De fleste snakker dessuten om å gjøre yoga for å bli rolig og mer balansert. Selv om man gjør yoga vil man fortsatt møte problemer og oppleve stormer i livet, men kanskje blir man å stå litt stødigere om man praktiserer yoga aktivt, sier Anna-Marie.

Ivrige yogadeltakere begynner å strømme inn i rommet.

- Det kan høres klisjeaktig ut, men yoga gjør meg til et bedre, mer balansert menneske. Nå har jeg lyst til å dele yogaen videre og skape et større yogamiljø i øyriket, smiler Anna-Marie Haugen og setter i gang dagens time.

Fokuserer på det fysiske ved yoga

Etter at Aleksandra Konarska opererte kneet sitt kunne hun ikke holde på med sport som innebar hopping og løping lenger.

Løsningen ble å ta yogainstruktørkurs i Thailand.

Aleksandra forteller at de i "Yoga med Aleksandra" utøver Hatha Yoga Flow for nybegynnere ved Hjorten Hotell Hitra. Hun har yogaklasser med faste plasser samt drop-in, men på grunn av stor pågang må man kontakte henne i forkant.

Siden forespørselen har vært stor kjører Aleksandra i uke 46 til uke 49 yogatimer ved Maxtrim på Frøya.

- Jeg fokuserer mest på det fysiske ved yoga. Med stillingene jeg lærer bort til mine elever blir kroppen sterkere og man komme i bedre fysisk form. Vi fokusere også på pusten. I våre yogaklasser har vi ikke meditasjon men vi holder en rolig og behagelig atmosfære.

Hun bestemte seg for denne typen yoga siden man her på øyene har mange mekaniske og harde sporter som håndball, fotball og volleyball.

Aleksandra Konarska sier hun er glad for at hotellet var entusiastiske over ideen om å holde kursene der og avslører at de fra januar skal starte et prosjekt kalt "Outdoor yoga´n lunch".

"Yoga med Aleksandra" foregår ved Hjorten Hotell Hitra og Maxtrim Frøya. Her ved instruktør Aleksandra Konarska.

Har spesialisert seg på yoga for gravide

Hitra Yogaskole drives av yogalærer Inghild Karlsen. Hjemme i Børøsundet har hun innredet et eget yogarom hvor hun tilbyr kurs.

Inghild forteller at hun har praktisert yoga de siste 14 år og tatt utdannelse som yogalærer ved Yogalærerskolen i Norge på uke- og helgesamlinger over 3,5 år.

I tillegg har hun tatt et kurs i gravid-yoga.

- Den ene læreren på yogautdanningen, Parvati Farestveit hadde dette som hjertebarn, hun samarbeidet med jordmødrene i Oslo og de mener at de som praktiserer yoga under graviditeten jevnt over har lettere fødsler. Og det kan jeg forstå siden bevisst oppmerksomhet og bruk av pusten gir ro, økt energi og avspenning.

Inghild sier hun har inntrykk av at yoga har blitt mer og mer populært, det skrives oftere i ukeblader og aviser om yogaens fortreffelighet.

- De som begynner på yogakurs har ofte et ønske om å tilegne seg en teknikk for å roe ned. De trenger et avbrekk fra en hektisk hverdag. Vi har alle ro inne i oss, men når dagene består av mye "må og skal", så er det fint å ha en metode til å lande - få beina på jorden og stilne sinnet. Jeg holder kurs hver tirsdag og nå er det fulltegnet. Deltakerene er en blanding av viderekomne og nye, jeg underviser i fysiske øvelser "asana", pust, avspenning og meditasjon. Som oftest starter jeg et kurs på seks uker om høsten, og de som ønsker å fortsette blir med hver uke frem til april/mai.

Målet med yoga er ikke kun trening og styrke, det berører også psyken, sier yogainstruktør Inghild Karlsen. Hun sier mange er nysgjerrige, - og nå er tiden kommet for folk til å prøve ut yoga.

Satser på flere kurs

Anna-Marie Haugen kaller seg Yoga Noor og instruerer i klassisk yoga.

- Hver time består av fysiske øvelser, pusteøvelser og avspenning/meditasjon.

Anna-Marie forteller at hun gjerne tar en tur bort fra øya for helgekurs og yoga-påfyll.

- Dette er en uendelig reise.

Yogakurset hennes sier Anna-Marie passer for absolutt alle.

- Jeg holder nå ett seksukers introduksjonskurs som er fullt. Er veldig glad for den store interessen og at vi er flere som kan tilby ulike typer yoga. Jeg satser på flere kurs etter jul!

Yoga i Aurn

Paloma Brene står bak Hitra Yoga. Hun har ulike yogatimer i Aurn på Fillan.

Paloma Brene Vargas instruerer yoga. (Arkivfoto).