- Hvor er logikken, spør kvinne etter taxitur mellom Sistranda-Orkanger-Sistranda-Trondheim.

En kvinne fra Sistranda ble plutselig syk søndag kveld 25. februar og ringte legevakten. Det skulle bli starten på en rundt 55 mil lang tur før hun ble innlagt ved St.Olavs.

- Drosjen kom til Sistranda for å hente meg klokken 00.00. Jeg ble kjørt til Orkanger og var fremme på sykehuset ca. 02.00. Der ble jeg undersøkt, og det ble konstatert at jeg skulle møte på St.Olavs på akuttmottaket i Trondheim klokken 09.00 mandag morgen, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

- Vakthavende lege på Orkanger fortalte at de ikke hadde plass til meg på sykehuset i Trondheim, mens jeg skulle vente de rundt seks timene før jeg skulle møte på akuttmottaket. Jeg spurte om jeg kunne være på Orkanger sykehus i mellomtiden for å sove noen timer, men de hadde ikke plass til meg. Pasienthotellet i Trondheim kunne heller ikke ta imot meg på grunn av at jeg ikke var innlagt. Det ble ikke annen mulighet enn at drosjen kjørte meg hjem til Sistranda igjen. Jeg var hjemme 04.45, og var trøtt og sliten etter tur-retur Orkanger på bare fem timer.

Rett til Trondheim igjen

Men det ble ikke noe søvn før hun var på veien igjen.

- Ettersom den nye timen i Trondheim var 09.00 på morgenen var det allerede bestilt ny drosje som skulle hente meg 06.30. Jeg rakk da altså å være hjemme i en time og tre kvarter før jeg måtte returnere til Trondheim og en ny lang tur på RV 714. Da jeg kom til Trondheim på mottakelsen ble jeg innlagt på sykehuset, sier hun.

- Umenneskelig

Kvinnen kan ikke skjønne hvorfor det var nødvendig å sende henne den lange veien hjem, når hun heller kunne ha overnattet på sykehuset.

- Det er umenneskelig å sende syke pasienter tur retur to ganger på natta fra Frøya til Orkanger/Trondheim. Hvor er logikken i dette? Prisen på drosjeregningen ble antakeligvis svært mye dyrere enn om de kunne latt meg få være på sykehuset å sove noen få timer før neste mottakelse, undrer hun.

Full forståelse

- Jeg har full forståelse for at den aktuelle pasienten opplevde den beskrevne reisen som strabasiøs. Ut over det kan ikke Avdeling for Pasientreiser uttale seg om den aktuelle hendelsen, da den har bakgrunn i beslutninger vi hverken har vært en del av eller kjenner bakgrunnen for, svarer Helge Foss Hansen, avdelingsjef ved Pasientreiser St.Olavs Hospital.

Også Kristin Riseth, seksjonsleder for akuttmottak og legevaktsentralen Orkdal sykehus St. Olavs Hospital, er forelagt frøyværingens reiserute. Selv om hun ikke har innsyn i legens vurderinger, uttrykker også Riseth forståelse for at det har vært opplevd som en slitsom reise.

- Det virker som dette er en pasient som ikke dårlig nok til å legges inn øyeblikkelig i den natta. Så får hun tidlig time til spesialisten. Kombinert med at hun bor langt unna, ble det mye reising på kort tid. Det har vi full forståelse for kan være forferdelig trasig, spesielt på denne årstida med humpete veier.

- På generell basis, finnes det noen regler for når man har krav på innleggelse framfor transport?

- Man kan ikke oppta en behandlingsseng bare fordi man har lang reisevei, da sykehusene er oppfyllt. Legevaktsentralen gjør en vurdering på om pasienten er så dårlig at han må ha ambulanse, greier å sette i en drosje eller kan kjøre selv. Videre er det legens vurdering om pasienten likevel skal legges inn før behandling, f.eks. fordi man har så dårlig allmenntilstand og at reisevei vil påføre en ekstra belastning. Jeg vet ikke hva som er tilfellet her, men generelt prøver man alltid å finne det beste for pasientene, sier Riseth.

En kommende ombygging og utbygging av sykehuset på Orkdal skal forhåpentlig forenkle koordineringa av pasientbehandlinga på lokalsykehuset.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no