Adresseavisen forteller i dag historien om seks år gamle Elyud og moren Selemawit Amanuel Issack (37), som druknet utenfor Rhodos mandag i forrige uke.

Bildet av den lille gutten med selburoser på lua er blitt et symbol på flyktningetragedien i Middelhavet.

Sendte kistene hjem

Onkelen reiste i forrige uke fra Hitra til Athen for å identifisere søsteren og nevøen, og sørge for at kistene ble sendt til Asmara.

- Jeg måtte gjøre det, sa han om den vanskelige prosessen.

Kistene vil etter planen komme til Asmara på fredag. Selv kunne han ikke følge kistene hjem, da han risikerer fengsling, i verste fall livet, ved retur. Ifølge Yonas sin kamerat Filimon G. Tedros kostet frakten av kistene rundt 5000 euro.

Da lokalsamfunnet i forrige uke ble kjent med at en av deres egne hadde mistet slektninger i tragedien, tok Frivilligsentralens leder Eldbjørg Broholm initiativ til en innsamlingsaksjon for at Yonas kunne komme seg til Athen.

LES OGSÅ: Erna Solberg: - Gir meg bevissthet på hvor nært vi er hverandre i verden

Slår ring rundt Yonas

En av kompisene til Yonas, Biniam Sultan, snakker med Eldbjørg Broholm på språkkafeen hvor hele venneflokken pleier å samles. - Det var sterkt å se bildet og vite at det var Yonas nevø, forteller hun. Foto: Rune Eian

Først da hun så bildet av den lille gutten på adressa.no i går, skjønte Broholm hvem Yonas var onkelen til.

- Åh, vet du, jeg ble helt iskald. Det er klart dette har gått inn på oss fra før, men å se det sterke bildet og få vite at han var Yonas sin nevø… Det var sterkt å lese historien, sier Broholm til adressa.no.

- Hvor mye har dere fått inn?

- Det har kommet inn litt over 30.000 kroner fra privatpersoner.  I tillegg har flere bedrifter startet kronerulling. Vi håper å få dekket utgiftene hans. Politikerne har også sagt at de vil stille opp, sier Broholm.

Ordføreren: - Nært

Hitra-rådmann Laila Eide Hjertø sier det kommunale apparatet er satt i gang slik at de kan følge opp Issack.

- Vi må ha omsorg for ham på best mulig måte. Politikerne har også sagt at de er villig til å bidra. Ordføreren har bedt kommunen ta stilling til økonomisk hjelp for å få sendt hjem levninger etter søsteren og nevøen hans, dersom ikke frivilligheten får inn nok penger, sier Hjertø.

Saken skal opp i formannskapet på tirsdag.

Ordføreren: Kommet oss nært

Ordfører Ole Laurits Haugen sier han har bedt om en nærmere orientering av saken da.

- Min umiddelbare tanke var at det er kommet oss ganske nært, når onkelen er en av våre innbyggere, sier han til adressa.no.

- Du kjenner på at det ikke lenger er stor avstand fra oss og til den tragedien som pågår i Middelhavet. Her er det små unger som mister livet og onkelen bor her.

Kommentar (Adressa Pluss): Når katastrofen i Middelhavet får et ansikt