Psykisk helse

Høstsola smiler om kapp med Gøril Berg.

- Velkommen hit, sier hun med smilerynker i hele fjeset.

Du merker varmen i ordene, og at hun mener det hun sier. Du er virkelig velkommen. Hunden Loke forsøker å overgå matmor i velkomsten. Det snuses og slikkes.

- Loke er både medisin og terapi, sier Gøril om en eventyrblanding av en hund i det han legger hodet i fanget hennes.

En murvegg av vonde minner

Gøril havnet i en situasjon hvor det har vært behov for både medisin og terapi. Hun har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter overgrep i barndommen.

Etter flere år med fortrenging møtte gamle minner og opplevelser henne som en hard murvegg. Hun ble veldig syk. Det ble vanskelig å spise. Sove. Få i seg nok drikke. Hun innså at hun var psykisk syk. Til slutt ba hun om hjelp og ble innlagt på DPS (distrikts psykiatrisk senter) på Orkanger. Der fikk hun den hjelpen hun trengte.

- Mange setter likhetstegn mellom DPS og et galehus, men det er ikke slik det er. DPS er et sykehus. Du er der for å få hjelp. Og folk kommer dit fordi de er i krise. Det kan være alt fra en skikkelig kjærlighetssorg til langt større ting. Og det er ikke farlig å be om hjelp. Det kan ta mye lenger tid å bli frisk om man drøyer med å ta kontakt med hjelpeapparatet.

Offisiell FN-dag

Verdensdagen for psykisk helse arrangeres hvert år den 10. oktober for å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden. Dagen er en offisiell FN-dag. Årets tema ”Noe å glede seg over” oppfordrer folk til å finne glede i de små og store tingene rundt seg selv og andre. Det kan gi bedre psykisk helse.

Å fargelegge dagen lysere

Gøril har blitt flinkere til å finne glede i hverdagen. Selv om det fortsatt kan være mørke dage, er det alltid noe som kan fargelegge dagen lysere.

- Å stirre i veggen er verken løsning eller medisin på det man sliter med. For meg har det betydd mye å få en varig tilrettelagt arbeidsplass på Dalpro. Og oppfølginga jeg har fått fra arbeidsleder Terje Stølan har vært essensiell.

Hjortehviskeren

På Dalpro i Hammerstaddalen har hun daglig kontakt med både villsau og hjort. Tilnavnet ”Hjortehviskeren” er ikke gitt henne uten grunn. Hun har et helt spesielt lag med dyrene.

- Dyr har ingen forventninger til deg. De dømmer ikke. Du blir godtatt for den du er. Loke skjønner det godt når jeg har dårlige perioder. Da klenger han og maser ekstra mye. Han passer på meg. Og så sørger han for at vi kommer oss ut på tur.

For det er jo slik; ikke alle dager er like gode. Likevel er Gøril hard mot seg selv. Uansett hvor tungt dagen starter skal hun være på Dalpro klokken åtte om morgenen.

- Mange ganger hadde det vært lettere å dra dyna over hodet. Bare si at i dag orker jeg ikke å dra på jobb. Men om man drar likevel så oppdager man at det går bra å være på jobb tross alt. Kanskje jeg ikke klarer en hel arbeidsdag, men jeg har i alle fall vært tilstede. Vært med. Gjort nytte for meg. Og det i seg selv kan gi glede.

Halvparten av Norges befolkning

Psykiske plager er vanlig. Omtrent halvparten av befolkningen vil oppleve å få psykiske problemer en eller flere ganger i løpet av livet. Det store flertallet blir friske. Likevel er tabuene mange.

- Åpenhet er livreddende

- Alle har en psykisk helse. På lik linje med den kroppslige helsen kan også den psykiske bli dårlig. Vi må bare våge å snakke om det, sier Gøril.

Og snakke om det tør hun i alle fall. Gøril har åpent fortalt om sin situasjon i filmen ”Hjortehviskeren” som en del av nettserien ”Godt jobba”, og på riksdekkende fjernsyn da ”Sommerbåten” la til kai på Hopsjøbrygga i 2015.

- Åpenhet rundt psykiske lidelser kan være livreddende! Det er krevende å stå frem. Da lokalavisa spurte meg om å stille til intervju denne gangen så tenkte jeg, ”Orker jeg dette én gang til?”. Men åpenheten har så absolutt sin verdi. Jeg har valgt å være åpen fordi jeg tror at dagene blir lettere, om jeg ikke skal bære på skammen i tillegg. Dersom min åpenhet hjelper bare en eneste en, så er det verdt det.

Tilbakemeldingene har vært gode. Ros. Varmende ord. Og så har hun fått høre at hun er tøff som våger å stå frem. Tøff? Det er vanskelig å kjenne seg igjen i en slik beskrivelse, når tankene rundt egen person aldri har vært spesielt høye.

Men det varmer. Og gir glede.

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no