På denne datoen i 1940 begynte invasjonen av Norge, men på Hemnskjela var det litt over et år senere at tyskerne kom for fullt.

Rundt 240 lokale som bodde der, fikk plutselig 700 tyskere som tok over det de eide.

- Det var to grender som brått måtte flytte. Soldatene tok over huset til familien min. Bestemor og bestefar måtte sove på loftet. Det var en såpass traumatisk opplevelse at flere mener bestefar fikk et kortere liv på grunn av det som skjedde, forteller hobbyhistoriker Ragnar Volden mens vi står i bunkersen på Hemnskjela.

På toppen av Vollahaugen hvor bunkersen i dag brukes som krigsminnemuseum, hadde tyskerne god oversikt over Hemnfjorden. Den ble bevoktet av 20 kanoner, miner og maskingevær.

Siterte radioen hun hadde hørt på i smug

- Det kreves rundt 14 mann for å operere en kanoen fordi de var svært tunge og gamle, avslører Volden. Foto: Rune Eian.

Som mange andre prøvde besteforeldrene til Volden å høre etter gode nyheter fra England. Det ble gjort på radioen i smug.

- Bestemoren min Hanna hadde fått med seg at Tyskland slet voldsomt i Russland. Da den ene av tyskerne var innom lot hun som om hun pratet med seg selv. Hun gjentok et par ganger: Nå taper dere!

- Da svarte tyskeren: Nein. Das ist nicht möglich! Eller på norsk: Nei, det er ikke mulig.

- Ikke alle var nazister

Volden forteller at ikke alle som var sendt ut fra det tyske riket støttet Hitlers sak.

- En del var fra Østerriket eller tyskere kun sendt ut i tjeneste uten å være nazister selv. Det er viktig å få frem det også.

Rundt 100 russiske fanger ble også plassert rundt om på Hemnskjela.

- Nordmenn fikk lov til å gi russerne mat av tyskerne. De fikk gjerne forskjellige gjenstander i retur. Bestemor ville egentlig ikke ha noe for det hun gav, men den ene russeren insisterte på at hun skulle få en trestokk. Den brukte hun som gåstokk helt til hun døde, sier Ragnar Volden.

- Må ikke gjenta seg

En tysksoldatdokke holder fremdeles vakt i bunkersen. Foto: Rune Eian.

Selv er han opptatt av at historien ikke må gjenta seg.

- Det er viktig at folk får se og høre om det som skjedde under andre verdenskrig. Med alt som skjer i Russland og Europa om dagen, er det grunn til å følge ekstra nøye med, oppfordrer hobbyhistorikeren.

Det syntes også AUF-ungdommene som besøkte bunkersen i fjor sommer.

- Det var greit å få en påminnelse på hvor annerledes samfunnet kunne ha vært, uttalte leder for AUF i Trondheim, Julie Indstad Hole under besøket.

For å lese mer om forholdene eller om du har lyst til å besøke Krigsminnemuseumet selv, se Kystmuseets hjemmesider.