Kystmuseet har fått i oppgave fra Hitra kommune å utrede en minnelund for omkomne på havet, med en kostnadsramme på en halv million kroner.

Museumsdirektør Svein Bertil Sæther har foreslått at minnelunden vil få en verdig plassering i prestegårdshagen på Dolm.

- Neppe noe annet sted på Hitra kan utvise en stemning av ro og kontemplasjon som nettop her, under de store monumentale edellauvtærne i umiddelbar nærhet av middelalderkirken, skriver Sæther blant i utredningen.

For å symbolisere de omkomne på havet, mener Sæther at kopier av to stein-statuer fra midten av 1700-tallet vil passe godt.

250 år gamle hitterværinger

Statuene står i Nordmannsdalen ved Fredensborg slott på Sjælland i Danmark.

- Her laget billedhogger Johann Gottfried Grundt i 1760-70-åra 60 statuer av menn og kvinner fra ulike steder i Norge. Av disse statuene er tre steder i Sør-Trøndelag representert: Strinda, Oppdal og Hitra. Fra Hitra er det to statuer: Av en mann (en fisker) og av en kvinne. Kvinnestatuen er 166 cm høg, og mannsstatuen er 171 cm.

Kopier av de to 1700-tallsstatuene vil passe utmerket i det vakre, historiske og verdige miljøet på Dolm, mener museumsdirektøren.

Tillatelse fra hoffet

Kystmuseet har nå fått tillatelse fra Det danske hoff til å kjøpe kopier av de to statuene. Et prisoverslag fra hoffet viser at kopir i stein vil koste drøyt 900.000 kroner, mens kopier støpt i betong vil koste rundt 87.000 kroner. Frakt kommer i tillegg.

Formannskapet ønsker at Kystmuseet går videre med planene om innkjøp av betongskulpturer, og vil gjøre bevilgningsvedtak når endelig kostnadsoverslag er klart.