Hitra kommunes hjemmetjeneste har nylig gått til anskaffelse av to elsykler.

- Vi kommer til å bruke syklene på Fillan og til borettslaget Blåfjell, så det blir nok ikke Sandstad med det aller første. Men kanskje til sommeren, hvis vi blir skikkelig spreke av all syklingen framover, ler Monica Brorstad i hjemmetjenesten spøkefullt.

Arbeidsmiljøtiltak

Grunnene til at hjemmetjenesten har kjøpt inn elsykler beregnet til bruk ved de to sonene hjemmesykepleien har på Fillan, er flere.

I tillegg til at det blir et artig innspill i hverdagen, er en av hovedgrunnene at sykling er helsefremming blant de ansatte.

- Vi skal stå lenger i jobb, og da er det viktig å være i god fysisk form, noe syklingen kan være med å bidra til. Vi har i tillegg fått tilbud om å trene ved den medisinske treningsklinikken her ved helsetunet, forklarer Monica.

Det er i tillegg godt med friskluft mellom besøksrundene, påpekes det blant de andre.

Grunnen til at hjemmetjenesten på Hitra nå tar i bruk elsykler, er fordi det er helsefremmende for de ansatte. Det er også et miljøvennlig alternativ, og det gjør hjemmetjenesten mer fleksibel.

Det er frivillig om de ansatte vil bruke elsyklene, sier avdelingsleder Heidi Larssen, men hun håper flest mulig benytter seg av tilbudet.

- Det som er fint med elsykler, er at man kan justere hvor hardt man vil trå selv og man får dessuten god drahjelp opp bakkene.

Raskere å bruke sykkelen

Damene i hjemmetjenesten, kommer fram til at det er mange fordeler med sykling på Fillan.

- Det er tidsbesparende. Skal man ta en svipptur, så er det faktisk raskere å bruke sykkelen fremfor bilen, slår de fast.

Å bruke elsykkelen er også et miljøvennlig alternativ.

- Sykling er artig, også gikk det ganske fort, påpekes det etter at elsyklene blir prøvd ut for aller første gang. Her er det Thea Tettli Reksen og Weronica Marie Wassæther som er i aksjon.

Uten førerkort

De har ansatte i hjemmetjenesten på Hitra uten førerkort. Med elsykler tilgjengelig på huset, blir disse langt mer fleksible.

- De uten førerkort har stort sett blitt satt til å jobbe på Blåfjell, fordi der er det mange brukere på et sted. De trenger ikke kjøre mellom brukerne der, men de har vært avhengige av å bli kjørt dit og hentet igjen. Nå kan de ta seg dit på egenhånd på elsykkel, legger Larssen til.

Det er med litt blanda følelser at de splitter nye elsyklene nå skal taes i bruk, og ikke alle har rukket å teste dem ennå.

- Men vi skal prøve det, og er positive til det motsatte er bevist, smiler Kristin L. Angelvik før alle tar turen utendørs for å ta de nye elsyklene i nærmere øyesyn.

- Det er artig å sykle, også går det fort, påpeker Mari G. Jørgensen smilende, etter å ha prøvd ut elsykkelen for første gang.

Væravhengig

Sykkelbruken videre er noe væravhengig, påpeker damene i hjemmetjenesten.

Det er kjøpt inn regnklær til å brukes i lag med elsyklene, og fortsatt kan de bruke syklene ei tid framover før det blir glatt, men trolig vil de stå i ro mesteparten av vinteren.

- Derimot håper og tror vi at de kommer til å bli veldig mye brukt vår- og sommerstid.

Håper å inspirere andre

Det er ikke stort hjemmetjenesten trenger å ha med seg rundt på besøkene sine. Det de trenger har de stort sett plass til i ryggsekkene sine.

- I tillegg har vi jo kurv på syklene våre. Så det er ikke det som skal bremse oss i fra å ta i bruk elsyklene.

Damene håper at elsyklingen deres kanskje kan inspirere andre etater i kommunen til å tenke i samme bane.

- Kanskje teknisk drift også kunne begynt å sykle mellom sine oppdrag på Fillan, smiler damene og gleder seg til å ta i bruk sine nye elsykler.

Damene sier de håper at elsyklingen deres kanskje kan inspirere andre etater i kommunen til å tenke i samme bane som dem.