Man måtte vente helt til 22. januar før årets første fødsel på Hitra. Lille Idar er årets første hitterværing.

Åtte dager etter termindato bestemte Ingar seg for at det var på tide å komme til verden. Ventetiden ble ekstra lang for mor og far, men når Ingar først kom gikk det veldig fort.

- 40 minutter etter første rie hadde jeg gutten min i armene, forteller mamma Ingvild Nygård. Hun ble litt paff da hun fikk sønnen i armene, for hun hadde sett for seg en sekstimers fødsel. At det skulle være gjort på en drøy halvtime var overraskende for både henne selv og pappa Ole Idar Nygård. Men lille Ingar selv har tatt det hele med stor ro.

Da er det mer fart i de stolte storesøstrene Tuva (7) og Lisa Victoria (3). Mor Ingvild hadde lovt at lillebror skulle komme etter at nissen hadde vært på besøk, men at hun skulle rekke å rydde bort både juletre og engler hadde hun ikke sett for seg.

Ikke et gjennomsnittsår

Hitra og Frøya har stått uten jordmor den siste tiden, og helsestasjonene vet derfor lite om hvordan prognosen ser ut for dette året. Melding om en ny verdensborger får helsestasjonen først når barnet er født.

Selv om helsestasjonen vet lite om fødselstallene for året som kommer, er fødselstallene for fjoråret klare. I et gjennomsnittsår kan man forvente omtrent 40 nye hitterværinger og 45 frøyværinger, men fjoråret ble på ingen måte noe gjennomsnittsår.

- Vi kunne notere oss 55 fødsler på Frøya i for fjoråret. Av disse var det 22 gutter og 33 jenter, hvorav to tvillingpar, forteller helsesøster Eli Kritin Fredagsvik ved Frøya helsestasjon.

Helsesøster Mona Torgersen på Hitra kan melde om ganske like tall for fjoråret.

- På Hitra ble det født 54 barn. 23 gutter og 31 jenter. Ett tvillingpar ble født på Hitra i fjor.

I begge kommunene har flere av de nyfødte foreldre hvor en eller begge har et annet morsmål enn norsk. På Hitra utgjør dette 31 prosent av fødslene i fjor. På Frøya hadde 47 prosent av de nyfødte foreldre med annet morsmål enn norsk.

Både Hitra og Frøya helsestasjon kan melde om gode fødselstall for 2015. Illustrasjonsfoto.

Uten jordmor

Uten jordmor i kommunene følges de fleste gravide opp av sine fastleger. Ingvild har også gått til kontroller hos sin lege. Men selv om hun er fornøyd med den omsorgen fastlegen kunne gi, har Ingvild likevel noen kritiske tanker rundt svangerskapsomsorgen i kommunen.

- Jeg savnet en jordmor i hele svangerskapet. Jeg har blitt fulgt opp av fastlegen min, og han har gjort aller sitt beste han. Jeg er heldig som har hatt ham. Likevel er han ”bare” en fastlege, og har verken tid eller spisskompetanse på svangerskapsomsorg.

Ingvild mener at selv om hun har to barn fra før kan man sitte på spørsmål og tanker som en jordmor best kan ta seg tid til å svare på. Men akkurat nå tenker hun mest på lille Idar som sover søtt

- Ved oppfølging hos lege er det bare fosteret som er i fokus, men jeg finnes oppi dette jeg også, sier Ingvild og tenker særlig på førstegangsfødende som trenger tettere oppfølging.

Men først og fremst koser hun seg med lille Idar som knirker på nyfødtes vis mot mammas bryst.