På grunn av soppskader i mur og bygninger, samt store råteskader i kirkebenker ble Dolm kirke nedstengt for knappe to år siden og det har vært en stor jobb for å finne både årsak og få gjort noe med med problemet. Men til helga kan en fornøyd kirkeverge endelig friskmelde kirka slik at den kan tas i midlertidig bruk i sommer til enkelte arrangement.

– Nå har vi fått "renset" kirka for sopp og friskmeldt den, forteller Skare. Innvendig er veggene nykalket og taket malt, alt utstyr er grundig rengjort og kirkebenkene har vi måtte flyttet ut av kirka. De viste seg å være sterkt skadet med ulike sopp pga fukt og klima, samt at mange av benkene var sterkt råteskadet, ja nesten begynt å bli tæret opp, forteller han videre.

I sommer blir det midlertidig satt inn løse stoler som benyttes, og det jobbes nå med å få tegnet og produsert nye stoler til neste år når hele kirka skal være rehabilitert utvendig også. Her har vi dialog med Riksantikvaren og går gjennom en del detaljer og tilpasninger slik at alt kan godkjennes og være ferdig til en storstilt reåpning sommeren 2023.

– Vi er også ferdig med servicebygget ved siden av kirka. Her har alle toalett blitt totalrenovert og denne uka er vi ferdig med HC wc og stellerom som åpnes i forbindelse med helgas gudstjeneste på søndag der vi har hele tre barnedåp. Lørdag har vi vår første kirkelige handling på lenge, og da skal et brudepar gå opp kirkegulvet i det som fremstår som ei flott og friskmeldt kirke. Det første av to planlagte bryllup i sommer, forteller Skare.

Innholdsrikt Dolmstevne på søndag

Søndag inviterer samarbeidspartnerne Dolm kirkeforening, Kystmuseet og Hitra kirkelige fellesråd til det tradisjonsrike Dolmstevnet. Det åpnes med en festgudstjeneste i den ærverdige kirka kl 11.00 med prest Birger Fosseide.

I tillegg til kantor Silvio Krauss som spiller på piano har vi vært så heldige å få med Barman Janitsjar til å spille under åpningsgudstjenesten, sier Skare som får de siste brikkene på plass til helgas åpning. Ekstra hyggelig er det jo at det blir tre barndåp under årets Dolmstevne, bemerker han.

– Etter gudstjenesten tar Dolm kirkeforening arrangementet og åpner Låven på Dolm for publikum. Her blir det musikk fra Silvio Krauss, og han inviterer også til allsang, forteller Roger Antonsen i Dolm kirkeforening.

Tradisjon

– Ingen midtsommeraktivitet uten salg av rømmegrøt, spekemat, pølser, kaffe og kaker med mere. Det er lagt opp til flere aktiviteter for barna ute i prestegårdshagen, i tillegg til at det er mulig å benytte seg av flere av de flotte turstiene Åkervika, Skredderøya og Dolmvarden. Her er det også stolpejakt som går rundt omkring på kirkestedet Dolm.

Kystmuseet vil ha egen guidet omvisning på Dolm kl 14.00, forteller Lill Mona Kjerringvåg fra Kystmuseet.

– Det er også masse fine turstier som Åkervika, Skredderøya og Dolmvarden. Her er det også stolpejakt. Det vil også bli litt informasjon om Dolm Kirkeforenings arbeid det siste året. Ta med familie, venner og kom til reåpning av Dolm kirke og årets tradisjonsrike Dolmstevne, oppfordrer de.

Et nyoppusset stellerom og Handicap-WC åpnes også til helga. Nå er servicebygget totalrenovert. Foto: Kirkekontoret