Roger Larsen og Hege Stordahl-Bekken driver Sula rorbuer. De har akkurat lagt til kai med sin egen båt i ettermiddag, da telefonen ringer:

«Mayday Mayday båt nr. 7” lyder den korte samtalen. Deretter mister han kontakten med gjestene sine, som han skjønner er i havsnød. Men vet ikke hvor.

- Vi ringte nødsentralen øyeblikkelig og kastet oss i båten igjen, forteller Hege Stordahl-Bekken.

Dette var opptakten til ettermiddagens redningsaksjon ved Sula. Hovedredningssentralen meldte om kantret båt og at de hadde sendt et Seaking redningshelikopter for å lete. Da var allerede Hege og Roger på leting i området med sin egen båt.

Tommel opp

Hege er hjelpesmann og sjåfør, Roger speider etter båter mens de kjører ut mot kjente fiskeplasser i området. Ut området Gulskiten møter de en av sine andre gjester på vei inn, og gjesten peker dem  videre utover.

- Vi leita…ja, kanskje et kvarter. Vi kjørte oss egentlig rett på dem. Da sto de på et skjær. De hadde telefonen med seg, men vi hørte ikke hva de sa. Det var båt nummer 7, og vi visste at de skulle være to personer om bord. Vi så begge og vi så at de var rimelig ok. Men vi kunne ikke kjøre inntil dem, for det er et litt skummelt område. Vi ga signal til dem om at helikopter var på vei og fikk tommel opp tilbake. Vi lå da der og ventet utenfor skjæret fram til helikopteret kom. Da helikopteret kom, kjørte vi inn mot land og kom hit til Sula rorbuer omtrent samtidig med gjestene våre.

Skrubbsår på hendene

Slik beskriver Hege og Roger hendelsesforløpet, der det nå mandag kveld ser ut til å ha gått bra med de to involverte, som er tyske statsborgere. I hvert fall fysisk. Noen skrubbsår på hendene er de eneste synlige tegnene på skader fisketuristene har, ifølge Hege.

- Vi heiv dem i hver sin dusj og ga dem tørre klær, og har avtale om at vi skal komme tilbake til dem i rorbua om et par timer. Nå vil de være alene. De har det tilsynelatende bra og har tatt det lett, men det kan hende de ser annerledes på det i morgen når alvoret synker inn. De har vært i vannet, men hadde varmedresser på og er ikke hypotermiske (nedkjølt), forteller Hege.

Overrasket av stor bølge

Fiskerne har forklart at de var i ferd med å skifte til ny bensintank da de ble overrasket av en bølge.

- Vi har ikke fått spurt dem om hvor lenge ligget der på skjæret. Men fra de ringte og sa «Mayday» til vi kom, så gikk det kanskje rundt et kvarter. De har fortalt at skulle «switche» over til ny tank bensin da det kom en stor bølge og kantra båten, forteller Roger.

Ifølge driverne av Sula Rorbuer utførte mannskapet om bord i redningshelikopteret en standard helseundersøkelse på de to turistene før redningsmannskapet reiste tilbake.