De er unge. De er innovative. Og de er ambisiøse. Torsdag (4.mai) drar ungdomsbedriften Tangspræll UB til NM for Ungdomsbedrifter.

Det er restaurant- og matfagelevene ved Guri Kunna videregående skole som skjuler seg bak det sprelske bedriftsnavnet.

Norgesmesterskapet skjer ved Norges Varemesse og Thon Hotel Arena på Lillestrøm torsdag og fredag, og her møtes de beste ungdomsbedriftene fra hele landet for å konkurrere.

Tangspræll UB sin forretningsidé går ut å lage og servere mat av både tang og tare. Vinneren av Beste Ungdomsbedrift representerer Norge i EM i Brussel i sommer.

Bygger bro mellom skole og næringsliv

I 2016 var over 1.300 personer fra arbeids- og næringsliv på ulike måter involvert i Ungt Entreprenørskaps aktiviteter i Trøndelag. Mange av disse har vært mentorer for ungdomsbedriftene.

– Gjennom Ungdomsbedrift får elevene praktisk erfaring i samarbeid med næringslivet, og for mange er dette det første møtet med arbeidslivet. Bedriftene får møte neste generasjon medarbeidere og utfordre ungdom på oppgaver og problemstillinger de vil møte i fremtiden. Ungt Entreprenørskap har derfor en unik rolle i å bygge bro mellom skole og fremtidens næringsliv, sier Frank Norbeck, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Trøndelag.

20-åring med ambisjoner

Ungt Entreprenørskap ble startet i 1997, og organisasjonen feirer i år 20-års jubileum. På landsbasis har nær 200 000 elever fått erfaring med ungdomsbedrift siden oppstarten.

– Aldri har Ungt Entreprenørskap vært mer relevant enn nå. Dagens unge er fremtidens ledere, som skal utvikle samfunnet fremover. Innovatører trengs overalt! Ungt Entreprenørskap i Trøndelag har hatt en fantastisk utvikling, men vi har ambisjoner om at alle elever og studenter i Trøndelag skal bli kjent med entreprenørskap i utdanningen sin. Det er et stykke igjen til vi er der, sier Håvard Belbo, styreleder i Ungt Entreprenørskap Trøndelag.