Jan-Egil Eilertsen fra Frøya er lidenskapelig opptatt av fotografering. Nesten hver dag er han ute i naturen, og kamera er med overalt.

- Det gir meg utrolig mye å være ute i naturen. Og når jeg får noen av opplevelsene og inntrykkene på kamera kan jeg også dele dette med andre, sier Jan-Egil.

Selvkritisk fotograf

Interessen har blitt større og større, og nå begynner han så smått å få bestillinger og forespørsler fra folk som har lagt merke til bildene hans. Selv er han mest opptatt av å utvikle seg til å bli en bedre og bedre fotograf.

- Jeg er veldig selvkritisk, og setter stor pris på kommentarer på hvordan jeg kan gjøre bildene enda bedre. Men det er jo også veldig fint å få skryt fra folk som sier at jeg har vært kreativ eller fanget et godt bilde.

Bilder og video har han jobbet med og hatt interesse for i mange år, men de siste ti årene har engasjementet bare blitt større og større. Nå kan Jan-Egil bruke mange timer eller flere dager for å få til det perfekte motivet.

- Den siste tiden har jeg vært på jakt etter et godt bilde av terner. Det tok meg lang tid, for de beveger seg veldig raskt og jeg var ute etter å få til det så bra som mulig. Jeg tok sikkert mange hundre bilder, og så fikk jeg ett par som jeg var fornøyd med, forteller Jan-Egil.

Ser alltid nye motiv

Selv uten et spesielt motiv i tankene kan han gå i timevis på leting etter spesielle detaljer i naturen, alt fra en fin blomst og kongler i trær til inngrodde piggtrådgjerder i trestammer, eller gamle naust.

- Jeg kan gå på det samme stedet over 50 ganger, og fremdeles se nye motiv. Det handler mye om å hele tiden være kreativ og å prøve å gjøre mer ut av det. Jeg tror man blir mer obs på hva som finnes i naturen og man ser ting på en litt annen måte, sier Jan-Egil.

Som selvlært fotograf bruker han mye tid på å lete opp nye teknikker og tips på nett. Han tar stort sett naturbilder, men varier i teknikker og motiv. Noen ganger blir det svarthvitt-bilder, andre ganger eksperimenterer han med HDR-effekter og på denne tiden av året har han funnet ut av makrofotografering er perfekt.

- Nå spirer det og gror, og da dukker det alltid opp nye ting å ta bilder av.

Historien bak bildene

Når Jan-Egil blir fornøyd med bildene sine, deler han mange av dem på Facebook eller sitt eget fotogalleri på nett. De fleste bildene er tatt på Frøya, og han synes det er flott å vise andre mennesker hvordan det ser ut i øyregionen. Og det har blitt godt lagt merke til, flere har vist interesse for bildene hans og for fotografen er det stor stas å kunne dele litt av kunnskapen sin.

- Jeg har fått en del henvendelser fra folk jeg ikke kjenner som lurer på hvilke teknikker jeg bruker til bildene mine. Det er veldig artig å kunne lære litt bort andre også.

Jan-Egil legger ikke skjul på at han setter pris på å få henvendelser om han vil ta bilder for noen, men det viktigste er selve opplevelsen når han er ute i naturen og tar bilder til seg selv.

- Når jeg ser gjennom bildene mine kan det hende jeg stopper opp ved ett spesielt bilde. Kanskje ikke fordi det er det beste bildet, men fordi jeg husker at det ble tatt under en spesiell fin tur.