De ferskeste tallene fra Redningsselskapet viser en stor økning i tilfeller hvor de har måttet reddet mennesker i nød på landsbasis.

I hele fjor ble 12 personer reddet, men kun en på første halvår. Tallene til 15. juni i år, viser at 11 personer har måttet blitt berget allerede.

- Det skyldes nok at det har vært langt bedre vær enn i fjor. Men det er også 7 flere branner, 26 flere grunnberøringer og 84 framdriftshavarier mot samme tid i fjor, så tallene er høye, sier Frode Pedersen. Han er redaktør og informasjonsleder for Redningsselskapet.

Den siste tiden har det vært flere grunnstøtinger på Hitra og Frøya. For en uke siden ble to personer stående på et skjær ved Knarrlagsundet i flere timer. Redningsmannskapene måtte vente på flo for å kunne hente dem. Og ved Nordhammervika gikk en båt på et skjær før helga.

- Hitra og Frøya er veldig vanskelig [M1]

Pedersen har selv kjørt i farvannene ute ved Hitra og Frøya. De karakteriserer han som særdeles vanskelig.

- Jeg har selv kjørt ute ved Mausund og Sula. Der er det fort gjort å havne i problemer. Det er særdeles viktig at man er kjent og har skaffet seg oppdatert informasjon om forholdene man skal igjennom, sier han.

- Generelt sett bør føreren følge godt med framover. Ser en at vannet skifter farge fra blått eller grønt til brunt bør man være forsiktig. Å treffe på noe med en hastighet på 4-5 knop er langt bedre enn 20, for å si det slikt.

Ti nye båter

Senere i kveld er det innsamlingsaksjon for Redningselskapet, klokken 21.40 på TV2. Klaus Sonstad har blant annet gjort et Titanic-stunt før programmet.

- Jeg håper det blir en flott kveld og at mange vil bidra. Vi tenker å kjøpe inn ti nye båter som vil komme folk i nød til gode. Men vi håper folk følger tipsene vi gir ut, så vi unngår å rykke ut for mye, forteller Frode Pedersen.

Tipsene du bør følge

Informasjonslederen kommer med følgende tips til de som skal ut med båten sin framover.

- Sørg for at båt og motor har fått en skikkelig service før du legger avgårde på fjorden.

- En reservekanne med drivstoff kan redde ferien.

- Ha alltid vesten på når du er underveis.

- Avpass farten etter forholdene. Sjekk lokale fartsgrenser.

- Ankerdrammen nytes best når båten ligger fortøyd. Alkohol og båtkjøring går dårlig sammen.

- Sørg for at du har Redningsselskapets nye sikkerhets APP i tillegg til oppdaterte papirkart.

- Med en VHF-radio om bord, vil du alltid kunne nå Kystradioen eller båter i nærheten.

- Sørg for at flere av familiens medlemmer kjenner til hvordan båten fungerer. Bruk ledig tid til å leke litt sikkerhetsdrill.  Dette engasjerer både store og små.

- Lag en båtquiz med enkle spørsmål som fanger opp alt fra dyrelivet på kysten til hva en VHF radio kan brukes til.