Det har så vidt begynt å gry av dag da Harald Aursøy (69) tar sjarken ut og setter kursen mot storhavet. På årets siste dag er jeg blitt invitert med på sjøtur for å få se et spektakulært naturfenomen som er spesielt for Mausundvær. En frisk vind skyver oss nord-vestover ut mot en hvit vegg av brenninger der storhavet begynner.

Harald er pensjonist men har ingen planer om å trekke seg tilbake til sofaen. Om noen dager blir det nok en sesong på Lofoten.

- Etter at jeg ble pensjonist har jeg ikke samme kvoten som da jeg var yngre, så det blir nok noen roligere dager nå enn tidligere, sier Harald som regner med å ta opp 25 tonn med torsk i løpet av et par måneder.

Jan Ingar Berge står sammen med Harald Aursøy for driften av Kjeila Kro og Gjestegiveri.

Mausundværing

Harald er født og oppvokst på Aursøya i øyriket Mausundvær i Frøya kommune. Han har i hele sitt liv, unntatt et par år etter krigen hvor han jobbet som sveiser i Trondheim, drevet sjøen.

- Det blir nok et par tonn med fisk hjem også, så vi har å servere gjester i sommer, sier Harald og smiler lurt.

Restaurantdrift

Harald er profesjonell. Vi kan trygt si utlært som fisker og sjømann, men fortsatt klar for å ta nye utfordringer å gjøre ting han ikke kan. Sist sommer gikk han sammen med sin venn Jan Ingar Berge (60), og de to kjøpte like godt restaurant og overnattingsstedet innerst i Kjeila på Mausund. Ingen av dem har erfaring fra denne type bransje tidligere.

- Det viktigste for meg var å sikre aktivitet og å unngå at vi kunne ende opp med et mørkt bygg som ingen hadde bruk for, sier Harald.

- Jeg bidrar med praktiske gjøremål og vedlikehold og tar gjester med på fiske og dykketurer. Mail og de greiene der får andre ta seg av, sier Harald og ler mens han justerer kursen og tar sikte på en smal åpning i brenningene.

Kjeila Kro og Gjestegiveri

Muligheter

Det er overskyet og litt regn i lufta. Vinden tar seg opp. Vi nærmer oss et belte av undervannskjær på rekke langs horisonten som bryter hvit.

På vei utover forteller Harald om alle mulighetene som finnes for besøkende i dette farvannet. Under vann finnes meterhøy tareskog, grunner med huler, vrak og et dyre og fiskeliv man bare finner så langt ute i havet. Over vann finnes det fyr, holmer og flere fiskevær å besøke mens man kan observere ørn og andre flotte sjøfugler.

Harald peker og forklarer at i mellom to frådende skjær rett forut er det dypt nok til at vi kan gå inn og få brenningene tett innpå. Sjarken legger seg i ro og jeg kan virkelig nyte det mektige synet av tonnevis med hav som velter seg inn og reiser seg rett til værs.

- Disse undervannsskjærene er egentlig toppen av fjell som ligger under havet. Rett utenfor her er det stupbratt ned til 200 meter. Dette gjør at havdønninger som ruller inn presses opp med stor kraft. De kan bli 20-30 meter høye, forklarer Harald entusiastisk.

- Dette et ekstremt naturfenomen vi ønsker å tilby gjestene våre å oppleve, sier Harald.

- Ikke for å tjene penger

Jan Ingar og Harald har døpt bedriften sin «Kjeila Kro og Gjestegiveri».

- Vi gjør ikke dette for å tjene penger, men om vi kan skape en håndfull arbeidsplasser i løpet av sesongen er jeg fornøyd, sier Harald.

På Kjeila Kro bor og spiser man godt, med delikatesser fra havet tilberedt på lokalt vis. Her ute kan alle med ulike interesser oppleve et aktivt fiskevær som klamrer seg fast ytterst på kanten av landet. Øyrekka er et eldorado for undervannsjegere, naturfotografer, padlere, fugleentusiaster og ikke minst havfiskere.

Som det største fiskeværet sør for Lofoten, kan Mausundvær tilby trygge turer utpå storhavet sammen med lokale fiskere, som kjenner farvannet som sin egen bukselomme.

Det står respekt av at disse to godt voksne har energi, guts til å invitere oss andre med på eventyr ytterst i havet. Ta turen du også, dette bør oppleves

De voldsomme kreftene i brenningene gjør inntrykk.