Kristin Nordsæther fra Snillfjord har sammen med Monica Aasen hatt regi på Norges første informasjonsfilm om transpersoner, som adressa skrev om først (krever pluss abonnement hos Adressa for å lese).

- Helsepersonell vet ikke nok

I filmen ”Se oss” lot regisørrene og Skeiv Ungdom deltagerne fortelle fritt om hva de synes er viktig med å være en transeperson og hva de har opplevd.

Aasen som er feminist, har studert kjønn og identitet, og jobbet med TV. Meningen med filmen er å blant annet gi helsepersonell mer informasjon om transepersoner.

- Selv om det er rundt 20.000 som man regner som transpersoner i Norge, er det ikke laget en slik informasjonsfilm i Norge før. Til tross for at det er såpass mange, er det ikke så mye kunnskap omkring temaet blant folk. Ungdommer må selv prøve å finne ut hva de kan gjøre og må ofte oversette fra andre språk fordi informasjon på norsk ikke er så tilgjengelig som man skulle ønske. Helsepersonell vet heller ikke nok om dette, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

[M]

Kunne ikke gå på gutte-eller jentedoen

- Mange forbinder nok transpersoner med dragartister eller humoristiske innslag. Men kjønn og kjønnsidentitet, er ikke noe å spøke med. For mange er dette en tung hverdag, hvor de kan føle at de ikke passer inn verken som mann eller kvinne, forteller Nordsæther.

Et av eksemplene i filmen er hvor vanskelig noe helt enkelt som å gå på do kan være.

- Jeg måtte bruke handicapdoen når jeg var på byen. Ellers kunne jeg få svinkjeft av en dame som ropte: ”hva i all verden gjør du her!” Gikk jeg på herredoen stod det en mann og sa :”Du er på feil toalett. Kom deg ut!”, forteller Mikke Hurri som ble født som kvinne, men som nå er mann.

- Hørt flere historier om vold

Luca Dalen Espseth var prosjektleder for filmen og fortalte også om sine inntrykk. Tidligere har han også vært med i P3-dokumentaren ”Mann uten penis”.

- Vi vet at flere transpersoner som er blitt utsatt for vold, fordi de kan se annerledes ut enn hva enkelte oppfatter som normalt. Siden det ikke føres statistikk om vold knyttet til kjønnsidentitet, er det vanskelig å si hvor mange, men jeg har fått flere henvendelser. I andre land hvor det føres statistikk, er det stygge tall, for å si det mildt, forklarer Espseth, som jobber for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

- Men det er viktig å få fram at mange har det faktisk ganske bra som transpersoner også. Ikke alle har det fælt eller blir utsatt for negative opplevelser. Derfor er det så viktig å respektere folk selv om de ser eller oppfører seg annerledes enn man kanskje er vant til, legger han til.

- Hva synes du om ”Se oss” som deltaker og prosjektleder?

- Hehe, jeg er kjempefornøyd. Den er proft laget og har et bra innhold som folk kan kjenne seg igjen i eller lære noe nytt av.

Roser deltakerne for åpenheten

Begge regissørene roser deltakerne i filmen for deres åpenhet.

- Vi var jo litt spent fordi en vet ikke på forhånd hva folk føler seg komfortabel med å dele. Men vi ble begge dypt imponert over hvor mye de kunne og hvor reflekterte de var, forteller Nordsæther.

Snillfjordregissøren holder også på med en dokumentar om hvordan det er å leve sammen med sin blinde kjæreste.