Helgepraten

Navn: Yvonne Anita Halvorsen

Alder: 18

Bor: Hellesvika

Yrke: Elev på kokk og servitørlinja på Frøya videregående skole

Familie: Mor, Far og en lillebror på 14

Aktuell: Ferdig med 12 års skolegang

Ikke en dag uten: Min faste venn, telefonen

Spiser og drikker: Taco og Fun Light fruktfest.

Reisemål: Island

Ser på: Naturprogram som National Geographic og Animal Planet.

Lytter til: Radio og Spotify.

Leser: Harry Potter og pensumbøker. Krigslitteratur

Navn: Mariel Heggen Kristensen

Alder: 19

Bor: Har bodd på Hammarvika nesten hele livet, men flyttet til Knutshaugen for noen år siden

Yrke: Student på kokk og servitørlinja på Frøya videregående skole

Familie: Mor og far. To søstre, to halvbrødre, to ste-søsken

Aktuell: Ferdig med 12 års skolegang

Ikke en dag uten: Cola.

Spiser og drikker: Cola og taco.

Reisemål: Cruise i Karibia

Ser på: Reality show. Alle Pirates of Caribbean og alle The Fast and the Furious

Lytter til: Spotify, Nickelback.

Leser: Pensum

Et nytt kapittel begynner for avgangselevene på videregående skolene over hele landet. Klassene blir spredt for alle vinder og man velger i større grad hva man vil gjøre, og hvor man vil bo. Mariel og Yvonne Anita har nå gjennomført grunnskolen og to år på videregående. Fredag er det sommerferie på de videregående skolene i øyregionen.

- Det har vært fint å gå her, klassen vår er veldig sammenspleisa, sier Yvonne Anita.

Etter 10. valgte hun linja restaurant og matfag på Frøya videregående. Så fortsatte hun andre året på VG2 matfag, med fordypning i matlaging på institusjoner. I utgangspunktet hadde Yvonne Anita et annet ønske for videregående, drømmen var design og håndverk. Dette tilbudet har dessverre ikke Frøya videregående, så den eneste linjen som falt i smak der var restaurant og matfag.

- Da lærer jeg i det minste å lage mat før jeg flytter herifra, sier Yvonne Anita. Hun trives så godt på linja at hun like godt tar et år til, men da med fordypning innen konditor og baker.

Kommer tilbake til Frøya

Mariel valgte en annen fordypning enn venninnen. Hun ville prøve servitørfaget, og ønsker å gå i lære på enten Frøya eller Hitra.

- Det hadde vært flott å ta læretiden på det nye hotellet på Hitra, sier Mariel.

Hvis det blir vanskelig å finne jobb på øyene drar hun til fastlandet. Da har hun tenkt på Kristiansund eller Rissa. Storby er ikke helt Mariels ønske. Uansett hvor hun havner er hun helt sikker på at hun kommer tilbake til Frøya, det er også Yvonne Anita.

Det er liten tvil om at jentene har blitt godt rustet til å begynne i jobb. Restaurant og matfaglinja på Frøya er kjent for å jobbe svært målrettet mot livet etter skolen. Restaurantuke, Julemarked, Pizzadag og Fiskedisk er bare noen av utfordringene klassen har fått. I tillegg fikk de i oppgave å lage og servere fingermat til 800 personer da nabobygget, Blått kompetansesenter, åpnet.

Viktig erfaring fra Restaurantuka

Hvert år arrangeres det Restaurantuke på Frøya videregående. Der lager og serverer elevene mat som om det skulle være en ordentlig restaurant. Det er svært krevende for både lærerne og første og andre året på restaurant og matfaglinja. Det var mye stress og mye jobb. Flere måtte gå doble skift og endte med å jobbe 12 -timersdager. Begge jentene skryter av dyktige lærere og mener til tross for all jobben at et denne uka er et av høydepunktene fra tida på Frøya vgs.

- Det er veldig populært. Dette året var det året med mest folk og vi var fullbooket hele uka, forteller Yvonne Anita.

Avsluttende prøve

Til slutt kommer det en dag da man skal bruke alt man har lært, og vise det man kan. Yvonne Anita og Mariel er nettopp ferdig med lærekandidatprøven som markerer slutten på skoletida. Før prøven brukte jentene mange timer på å lese. 24 timer før prøven begynner får de oppgaven.

- Jeg var så nervøs i forkant, det var helt forferdelig, forteller Mariel. Det viste seg at Mariel ikke hadde noe å være nervøs for. Hun kom seg gjennom eksamen med veldig gode skussmål. I motsetning til Mariel var ikke Yvonne nervøs i det heletatt. Nervøsiteten hadde hun gjort fra seg i fjor da de skulle ha prøve på slutten av året.

Lærer mer enn fag

På videregående er det ikke bare fag man lærer. Man lærer også mye om seg selv. Mariel forteller at hun har utviklet seg mye siden ungdomsskolen. Hun har for eksempel blitt mer utadvendt.

- Som servitør kan man ikke unngå å snakke med folk, derfor har den utviklinga vært veldig bra for meg, forteller Mariel.

Hun er, med rette, veldig stolt av prestasjonen sin på eksamen og det tror hun også lærerne er. Hun roser dem for at de er så gode til å tilrettelegge å inkludere elevene.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no