I juni ble det en oppgang på 178 millioner kroner, eller 7 % til en total eksportverdi på 2,6 milliarder kroner. Eksportvolumet i første halvår økte med 29 % til 466 tusen tonn.

- Rekordstor vekst i lakseproduksjonen globalt har ført til lavere priser for laks i første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor, sier Paul Aandahl senioranalytiker hos Norges sjømatråd. De siste månedene har imidlertid volumveksten vært større enn prisnedgangen slik at den negative verditrenden vi har sett i lakseeksporten, tidligere i år, ser ut til å ha snudd, sier Aandahl.

- Aldri har konsumenter rundt omkring i verden spist mer atlantisk laks enn det de gjør i dag, sier Bjørn-Erik Stabell, markedssjef for laks og ørret i Norges sjømatråd. Norsk laks har en solid posisjon enten det er i sushi i Asia og Europa eller som hverdagsmat i for eksempel Spania, Frankrike og Russland. I disse landene har vi hatt en vekst i konsumet av fersk laks på mellom 30-60 % i år, avslutter Stabell.

Lakseprisen på et lavere nivå enn i fjor

Etter nærmest rekordhøye laksepriser i begynnelsen på fjoråret, har lakseprisen falt til et lavere nivå. I gjennomsnitt var eksportprisen for fersk laks i første halvår på 27,94 kroner per kilo. Dette er 11,15 kroner lavere enn i tilsvarende periode i fjor. Eksportprisen for fersk laks i juni var på 26,80. Dette 2,78 kroner lavere enn måneden før og 5,91 kroner lavere enn i samme måned i fjor.