Fredag avholdes finalen i Det norske måltid, den årlige konkurransen hvor de beste mat- og drikkeproduktene i Norge kåret. Nok en gang har en produsent fra øyregionen nådd helt til finalen. Garnvik Røkeri er en av tre finalister i kategorien «årets sjømat foredlet».

Det er Garnviks røkte lakseloin med pepper og konjakk som konkurrerer med Mikals laks sin tradisjonelle røykelaks og grava regnbueørett fra Leiren laks AS i denne kategorien.

- En seier å komme til finalen

Vidar Garnvik forteller at han reiser nedover til Stavanger allerede torsdag, men at han ikke har forhåpninger om å gå til topps.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det er en seier bare å komme til finalen, og jeg tør ikke håpe på noe mer. Jeg er ferskingen oppe i dette, som konkurrerer med gode kandidater som har holdt på lenge, sier Vidar Garnvik.

Går godt

2015 var det første fulle driftsåret til Garnvik røkeri, etter at Vidar Garnvik startet opp i en garasje på Dyrøya høsten 2014. Sist høst flyttet han inn i nye, større lokaler, da han leide seg inn i fabrikklokalene til tidligere Leica i Leirvikhavn. Han har fått mye oppmerksomhet for sine fiskeprodukter, som har blitt solgt unna like fort som de har kommet ut av røykeovnen. Noe som også har gjort 2015 til et godt driftsår økonomisk. Selv om leie av nye og større lokaler kom inn som en ny utgift fra høsten av, så har fortjenesten oversteget det han budsjetterte med.

- Det er langt over det jeg hadde forventa, og jeg tror jeg vil sitte igjen med et overskudd allerede etter dette første fulle året, sier Vidar Garnvik, som erfarer at det norske markedet har endret seg stort siden sist han var i denne bransjen, som arbeider hos Leica fiskeprodukter på 90-tallet.

- Den gangen ble røykalaksen eksportert. Den laksen vi produserte ble regna som for dyr for det norske markedet. Men nå har det endra seg: nordmenn vil ha kvalitet, og vil betale for det, sier Vidar Garnvik.

Øyregionen har gjort det skarpt tidligere også

Det norske måltid er en konkurranse hvor produsenter fra Frøya og Hitra har gjort det svært skarpt. Dalpro har gått helt til topps tre ganger. I fjor ble deres fenalår av villsau årets bearbeidede kjøttprodukt.

I 2011 og 2008 vant to øyværingsbedrifter hver sin pris:

Dalpro gikk til topps med sin flatbiff av hjort, og Seashell med sine kamskjell i 2011.

Også i 2008 vant kamskjellene fra Seashell prisen som beste sjøprodukt. Samme år ble grotteosten fra Hitra gårsdmat kåret til årets produkt.  ​

Sverre Johansen fra Dalpro og hele Norges mat-tv dronning, Ingrid Espelid Hovig, under en tidligere prisutdeling for Det norske måltid
Sverre Johansen fra Dalpro og hele Norges mat-tv dronning, Ingrid Espelid Hovig, under en tidligere prisutdeling for Det norske måltid