- Når jeg ser på TV, leser i avisene og følger med det fæle som skjer rundt om i verden så tenker jeg "hva kan jeg gjøre ?", sier komponist og initiativtaker, Gabriëla Lukassen.

Brennende engasjert forteller hun at hun føler en lengsel og et sterkt behov for selv å kunne bidra på et eller annet vis.

- Jeg har ikke anledning til å reise til Lesvos eller til Afrika for å hjelpe, musikken blir da mitt verktøy.

Dette har resultert i låten «Speil» som det i disse dager skal lages musikkvideo til.

Oppsto etter Utøya

Låten ble opprinnelig skrevet til Ida Broholm etter Utøya-skytingen i 2011. Gabriela forteller hun ble veldig sint da hun så hvordan Ida, det mest levende mennesket hun kjente for den alderen, plutselig miste all gnisten etter hendelsen.

- Frustrasjonen min fikk jeg gitt uttrykk for gjennom å skrive en sang om Ida og om Maren-stykket som vi to hadde møttes gjennom, som handler om det å være fremmed fugl og ikke klare å takle mangfoldet. Alt dette ligger i låten «Speil» som også symboliserer det å kunne se seg selv, ta ansvar og gjøre en forskjell.

Gabriëla skrev opprinnelig låten etter terroren den 22. juli 2011, og nå taes den fram på ny.- Musikken er mitt verktøy for å kunne hjelpe, sier Lukassen.

- Evelyn er nøkkelen

Det ble tidligere laget et master-opptak av låten som Gabriëla nå har bestemt skal taes fram på ny.

- Jeg gjør ikke dette for å fremme sangen min, men budskapet i den. Det er en humanitær og aktuell sang med tanke på flyktningkrisen og innvandringen vi opplever. Sangen skal kunne generere samhold på tvers av mangfoldet, samtidig som den brukes til å genere penger til et godt formål.

Alle pengene som kommer inn gjennom låten skal gå til den frivillige organisasjonen «Dråpen i havet» og Evelyn Pettersen er nøkkelen til det, forteller Lukassen.

- Evelyn er min store helt som prioriterer å reise til Hellas for å hjelpe til i en flyktningleir. Pengene vi får inn skal hjelpe frivillige mennesker som Evelyn, slik at de kan fortsette å hjelpe flyktninger i nød.

Musikkvideo ved havet

Musikkvideoen til «Speil» skal spilles inn ved havet i øyregionen et sted. Nøyaktig lokasjon er ikke riktig avklart ennå, men innspillingsdatoene er satt til 29. og 30. april.

- I den forbindelse trenger vi femti personer til å være med i videoen. Menn, kvinner, ungdommer og barn i alle aldre og fra alle nasjonaliteter, sier Gabriëla og ber interesserte ta kontakt.

Hun forsikrer at det ikke er verken skuespillere eller sangere de er på utkikk etter.

- Vi ønsker helt vanlige mennesker som bare skal være seg selv i videoen.

At det søkes etter folk til musikkvideoen har også blitt lagt ut på Dråpen i havet sin offisielle Facebook-side, noe som har ført til at Gabriëla har fått påmeldinger fra Oppdal i sør til Steinkjer i nord fra folk som selv har jobbet for Dråpen i havet.

Det planlegges også en konsert i forbindelse med låt- og musikkvideo-slippet.

Erfaren regissør

En snutt av melodien i «Speil» er hentet i fra Maren dømt til døden 2017 og skrevet av årets musikkansvarlig, Gunhild Hjertås.

- Snutten har Gunhild gitt meg tillatelse til å bruke. Vi kommer også til å ta i bruk folk som allerede er engasjert i Maren-oppsetningen i musikkvideoen vår.

Gunhild anbefalte dessuten Gabriëla å ta nærmere kontakt med Maida Hals som har laget videosnutter i forkant årets Maren.

- Maida har takket ja til å regissere musikkvideoen til låten gratis. Hun har laget flere musikkvideoer tidligere og blant annet jobbet for NRK. Jeg tror musikkvideoen som øyværingene nå får muligheten til å medvirke i, kan nå langt, avslutter Gabriëla Lukassen.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no