Den russiske marinen har planer om å gjennomføre skarpskytingstester i Norskehavet torsdag, fredag og lørdag denne uka. Det melder NRK.no, som skriver at skytetestene skal gjennomføres på Trøndelagskysten og Mørekysten.

Norske Avinor skal ha fått beskjed fra russiske myndigheter om dette rett før helga.

Den store NATO-øvelsen "Trident Juncture" pågår som kjent delvis i samme område. Hitra og Frøya er ikke utpekt som øvingsområde, men marine fartøyer og fly fra NATO har de siste dagene passert øyregionen i nokså stort antall.

Forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) sier overfor NRK at det neppe er tilfeldig at russerne velger å vise nærvær akkurat nå.

Jeg kan ikke vite det helt sikkert. Men det er veldig sannsynlig at dette er en slags tilbakemelding på «Trident Juncture». Det er klart dette henger sammen med en opptrapping av konflikten mellom Nato og Russland. Russland ser med stor skepsis på all militær oppbygging og øvelsesvirksomhet i Nordområdene fra Nato sin side. På samme måte ser Norge og Nato med stor skepsis på russisk opptrapping, sier Wilhelmsen til NRK.

Klassekampen skriver på sin side at den russiske øvelsen skal skje i havet utenfor Kristiansund, Molde og Ålesund, altså i et område med flere norske offshore-installasjoner.