Metallsøker Roy Søreng fra Frøya håper på øyværingenes hjelp nå i innspurten av nettavstemmings-konkurransen metalldetektorfunn 2016. I kveld (mandag) ved midnatt telles stemmene opp, og vinneren får nytt metallsøker-utstyr.

Det er nettstedet mettallsoker.no som arrangerer konkurransen. Her laster metallsøkere opp sine beste funn fra det siste året. Så blir det opp til leserne å stemme fram det beste eksemplaret.

En stolt kar foran funnskapet i stua. I bakgrunnen har Roy Søreng et kart som viser hvilken periode det han har funnet kan være ifra.

Deltar med mynt og gullhest

Søreng deltar med to objekter: En mynt og en gullhest. (klikk på objektet dersom du ønsker å gi Roy din stemme)

Mynten: Æthelweard i Southwark II penny, crvx type, 990-tallet. Disse myntene er ganske sjelden. Bare rundt 1 % av crvx type pennyer er Southwark. Men delt blant på 20 steder disse er laget, Æthelweard er en av dem. Funnet av Roy Søreng i Trondheim kommune.

Gullhesten: "Gullhesten" fra Byneset i Trondheim. Hest i gull med brakteatlignende hempe. Ingen har klart å finne parallell til denne. Eneste av sitt slag!? Funnet av Roy Søreng i Trondheim kommune.

- Jeg trenger flere stemmer for å vinne og hadde virkelig satt pris på deres stemme, sier Søreng.

Fant sjelden mynt

Den ivrige metallsøkeren ble omtalt i mange medier da han i fjor høst fant en sjelden mynt i Trondheim.

I etterkant besøkte lokalavisa den utflytta frøyværingen Roy Søreng i hans hjem i Trondheim. Her ble vi møtt av et stort glasskap som lyser opp i sola på stua. Mynter fra 16-1700-tallet, klokker, gullringer og gamle fingerbøller, reflekteres først i lyset.

- Mange ringer oss når de har mistet nøkler, lommebok eller gifteringen sin og begynner å bli desperate etter å finne dem igjen. Vet de sånn cirka hvor de mistet tingene, er det ikke noe problem å finne dem igjen, så de kan puste normalt igjen, fortalte Søreng.

- Så har vi tilfeller som med denne gullringen med inskripsjonen ”Din Tonje”, som jeg fant tilfeldig ute en gang. Da la jeg ut bilde og fikk over 1.850 delinger på Facebook før jeg fant damen. Da fikk jeg beskjed om at det var en grunn til at ringen ble funnet der den ble. Jeg kunne bare beholde den, humret han.