Torsdag hadde statsministeren funnet plass i timeplanen til å ta seg en tur innom SalMars åpning av sitt nye smoltanlegg i Gjøvika på Senja. Det mener Gustav Witzøe gir en viktig signaleffekt.

I løpet av tre dager besøker statsministeren et femten-talls tilsetninger i Nord-Norge. Derfor var Gustav Witzøe desto gladere for at statsministeren hadde sagt ja til å besøke nettopp deres nye smoltanlegg.

– Jeg synes det sender et viktig politisk signal at hun er her i dag. Ellers føler vi jo ofte at vi står til hugg fra alle kanter, så vi setter pris på at hun kunne komme, sier Witzøe til iLaks.

Antibiotika og fordommerOgså Erna Solberg brukte mye tid på å snakke om fordommer da hun talte til forsamlingen.

– Når jeg snakker med folk fra utlandet om havbruk, nevner de ofte antibiotika. Og da er det nesten så de ikke tror på meg når jeg forteller at dette ikke er noe problem i Norge lenger, og at vi vaksinerer fisken, omtrent som vi gjør med babyer, sa Solberg til stor latter fra de oppmøtte.

Men anekdoten har en alvorlig undertone – statsministeren snakker om ei næring som ofte får tyn.

– Jeg opplever havbruksnæringa som ei fremoverlent næring som investerer i miljøvennlig produksjon, sa Solberg.

Minst mulig fotavtrykkHun mener SalMar går foran med et godt eksempel når de nå satser på mer lokal smoltproduksjon.

– en konsekvens av åpningen av dette anlegget er jo for eksempel at det blir mindre risiko for smitteoverføringer når smolten ikke må flyttes over like store avstander, sier Solberg, og legger til:

– Det er miljøet som må bestemme rammene for veksten fremover.

Og Witzøe mener i aller høyeste grad at SalMar tar miljøutfordringene alvorlig.

– En av våre grunntanker bak driften, og også dette anlegget, er å produsere laks på naturens betingelser. Vi ønsker i det hele tatt å gjøre fotavtrykket vårt miljøet minst mulig.