Så langt vest du kan komme i Europa, på Spanish point i Clare county, holder familiebedriften Wild Irish Sea Veg til. Enorme Atlanterhavsbølger slår inn mot stranda og klippene, mens flokker med kyr beiter helt ned mot klippekanten.

Her blir vi tatt imot av Evan Talty, som sammen med tre søstre, foreldre og bestefar Michael senior høster ulike sorter viltvoksende tang og tare fra klippene når det er fjære sjø.

Tangen og taren tørkes, males opp eller brytes i biter, pakkes, og går ut til 600 butikker over hele landet.

Evan Talty fra Wild Irish Sea Veg viser Line Solbakken fra Frøya Tare alle de spiselige tang- og taresortene han finner i fjæra.

Irlands persille

- Vi startet på kjøkkenet for fem år siden med søl og karragen, men nå høster vi også fingertare, sukkertare og stortare, butare, fjærehinne, havsalat og sjøspaghetti. Søl, som også kalles Irlands persille, er desidert den mest populære sorten, forteller Evan mens han viser oss rundt i det nye produksjonsbygget, som ble reist for et par år siden.

Bestefar Michael bryter av et par biter av en sylkvast han har hengt til tørk på gjerdet, for å la oss smake.

Michael Talty senior har spist tang og tare hele sitt liv, og lar Tove Cecilie Fasting fra Frøya Tare få smake fersk søl.

Tang og tare var fattigmanns-kost i Irland, men i dag er det kvalitets- og kostholdsbevisste irer som er kundemassen.

- Tang og tare ble tidligere brukt som dyrefor og til gjødsel. Min far brukte å reise med esel og kjerra full av tare til markedet i innlandet, hvor han solgte kjerrelasset for halvannet pund til innlandsbøndene, forteller Michael senior.

Evan kan fortelle at tang og tare som mat er blitt enormt populært de siste årene. Familiebedriften startet i 2009, og var da en av de første i Irland hvor man håndhøster og selger vill tang og tare som mat. I dager er her 15 lignende selskap.

- Jeg er veldig opptatt av at vi får regulert innhøsting av tang og tare, slik at den blir høstet på en bærekraftig måte. Vi må være sikre på at denne fantastiske ressursen også kommer kommende generasjoner til gode, sier Evan.

Doktor Prannie Rhatigan er en av verdens fremst eksperter på tang og tare i kosten, her sammen med Lin Solbakken fra Frøya Tare.

Doktor Prannie Rhatigan, som vi treffer i Sligo på Irlands vestkyst, er en av verdens fremste eksperter på tang, tare og ernæring og en ivrig forkjemper for at vi skal bruke mer av havets grønnsaker i maten.

- Tang og tare er enormt næringsrikt, blant annet med høyt innhold av kalsium, jern, B-vitaminer og vitamin C. Vi vet at tare er blitt brukt som mat i Irland helt tilbake til 600-tallet, og at munker høstet tang- og tare for å gi til de fattige - og selvfølgelig også for å spise selv, forteller hun.

Likevel forteller hun at da hun vokste opp ble det tatt som tegn på fattigdom at man høstet og spiste tang og tare. I dag har trenden snudd, og tang og tare brukes av gourmeter.

- Nylig fikk jeg servert lekre speltkjeks med søl som først var tørket og deretter røyka. En virkelig delikatesse!

Tangbad er et populært spa-tilbud i Irland.

Spa med tang

Tang- og tareprodukter brukes også mye til skjønnhetsbehandling i Irland, både i såpe, ansiktsmasker, som skrubbekrem og i stedet for badeolje i badekaret. Mange hotell tilbyr spabehandling med tang og tare, hvor man enten kan ligge i et badekar fylt med tang og varmt vann, eller får kroppen pakket inn i tare.

I og med at dette er en studietur, og hotellet vi bor på tilbyr tangbad i sin spa-avdeling, må vi selvfølgelig prøve dette. Det er bare å senke seg ned i et badekar fylt med varmt vann og sagtann. Når tangen kommer i kontakt med det varme vannet skilles det ut et gelélignende stoff som kalles alginat. Alginatet gjør at huden blir utrolig myk. Det prikker under fotbladene og det varme tangbadet gir en deilig velværefølelse. Absolutt noe som skal prøves igjen hjemme!

Frøya Tare fikk reisestipend fra Norges Vel for å kunne ta denne studieturen.

Referat