- Nå har jeg god samvittighet, sier Eirin Maasø Bratlie, som sammen med mannen Andreas Bratlie lenge hadde gått og sett på søppelet som hadde hopet seg opp i strandkanten og oppover elva i Skarsvågen på Frøya, der de bor.

Søndagen tok de støvler og hansker på for å gjøre en forskjell.

- Jeg har tenkt mest på dyra som kunne få plastikk rundt kroppen og smådyra som får plastikken i seg. Vi startet i elleve-tida, og holdt på et par timer. Langs elva var det mye godteripapir og brusbokser, som sikkert har blitt kastet ut av biler som kjører forbi. Og rundt hyttecontaineren lå det ganske mye som sikkert hadde blitt plassert utenfor. Langs stranda var det plastkanner, plastkanner, flasker, potetsalatboker og ketchup-flakser. Typisk sånn grillmat-ting. Det vil jeg tro har kommet drivende inn vågen. Det ble fem-seks sekker med avfall til sammen, pluss en del store isoporklumper og et stort nett, sier Eirin.

Et par timers innsats kan gjøre en forskjell for miljøet.

De fant også en flaskepost, og en badeand som det var skrevet et fem-tall på med sprittusj.

- Badeanda tror jeg nok kommer fra andeløpet oppe i Stutvassdalen. Den har ikke ligget her så lenge, for den er ikke akkurat slitt. Den er nok fra fjorårets andeløp, mener Eirin, og sikter til det årlige andeløpet som foregår på høsten nedover Skarsvågelva.

På flaskeposten sto det en klistrelapp med påskriften ”Homemade for you” på. Det tydet på at det kanskje kunne være en flaskepost som hadde kommet den lange veien over Nordsjøen. Men brevet inni flasken var fuktig, og ikke mulig å få ut uten å ødelegge det, så Andreas knuste flasken med en hammer for å få det uskadd ut.

- Det er veldig vått, og blekket er borte. Papiret var hvitt, men det har blitt blått av blekket, sier Eirin mens hun ruller de to brevarkene ut. Det var dumt, sier hun.

Brevet i flaskeposten hadde dessverre blitt fuktig, så skriften hadde forsvunnet.

Litt spennende kan det altså være å rydde i fjæra, men mest av alt føles det godt å ha gjort en innsats for miljøet.

- Det er en god gjerning, som jeg oppfordrer andre til å gjøre. Det er et felles ansvar at vi har det bra rundt oss, mener Andreas.

- Og det tar jo ikke lang tid. Hvis du rydder ei strand en søndag i stedet for å gå søndagstur, så er mye gjort, sier Eirin.