Fem jenter, som gikk ut av ungdomsskolen på Fillan i fjor, publiserer dikt av høy klasse på Instagram. Dette har gitt dem nærmere 900 følgere, og mange kommentarer på at unge og voksne kjenner seg igjen i poesien deres.

- Vi tar utganspunkt i våre egne liv, i andres liv, eller bare hvordan samfunnet er.

Thea Sofie Baglo Lund, Alisa Mellemsæther, Viola Erlingsson, Susann Korsnes og Tuva Estenstad har siden desember publisert bilder under brukernavnet «Uforstyrret» på bildedelingsappen Instagram.

- Vi prøver å formidle hvordan livet er generelt, spesielt for ungdom, men ikke bare det. Det er mange voksne som identifiserer seg med diktene våre, sier jentene.

Og det syns 16-åringene er det beste med å gjøre dette.

- Noen ganger er livet greit, men andre ganger er det ikke greit. Det beste er når folk skriver til oss at det vi skriver treffer dem og rører noe ved dem, at de kjenner seg igjen, sier Viola.

- Da blir vi så glade! Det er så fint at vi klarer å skrive noe som folk føler treffer dem. Det er det beste med å gjøre dette, sier Alisa.

Og positive kommentarer på diktene fra leserne er mange. Flere syns dette er sterkt av å være 16- åringer, ja sterkt om det hadde kommet fra voksne også.

- Er dere virkelig 16 år, spør mange, smiler jentene.

En felles interesse for skriving og lesing som brakte dem sammen, men ingen av dem har vært noe ivrige på å skrive dikt da de gikk på skolen.

Jenten tror ikke foreldrene deres vet hva de skriver og hvilke poseitalenter de innehar.

- Nei, men de får vel se det i avisa nå, ler de.

Ærlige tanker

Mange av diktene skrives under overskriften «ærlig talt».

- Noen ganger sier vi ting vi egentlig ikke mener. Hvor ofte sier vi ikke at; «jo det går fint», eller «det er ok», men så er det egentlig ikke slik vi føler det. Vi tør ikke si det vi egentlig mener, men kanskje man burde si ifra.

- Hvorfor er dere som er så unge så reflekterte og har så gode tanker om ting?

- Noen ganger skriver vi ting vi egentlig ikke føler gir noen mening i det hele tatt, men så kjenner folk seg igjen i det.

Teamene jentene skriver om er alt fra kjærlighet, forhold og hverdagsting til psykisk helse.

- Men når vi skriver om å miste noen må det ikke være en kjæresten det er snakk om. Det kan være andre mennesker i livet, eller noe andre har opplevd.

Jentene innrømmer at det er litt skummelt å publisere diktene sine.

- Det er jo som om folk får lov til å lese tankene dine!

- Det er så enkelt å drukne seg i sine egne problem. Mange ungdommer er så strenge mot seg selv. Det er greit at vi skal sette krav til oss selv, men det er viktig å ta vare på seg selv også, sier de reflekterte jentene.

Selv føler de skrivingen er som terapi om de har tunge tanker.

- Det kjennes veldig godt ut å få ut ting og få satt det i ord.

Ingen vet hvem som har skrevet hva

Etter som alle fem jentene skriver under samme profil er det ingen som vet hvem av dem som har skrevet diktene. Dette tror de er med å gjør det lettere å publisere tanker som egentlig er litt personlige å offentliggjøre.

- Det er nok ikke alt vi hadde turt å publisere om vi skulle ha skrevet navnet vårt under. Det hadde blitt litt skummelt, innrømmer de.

I dag har jentene 867 følgere på Instagram uten å ha delt eller gått ut med sin profil så mange andre steder.

- Jeg husker vi var i ekstase når vi hadde 100 følgere, ler Alisa.

Det er hun som publiserer diktene, og de forteller at de er flinke til å komme med innspill og hjelpe hverandre hvordan ting kan skrives bedre.

- Oftest skriver vi om natta. Det er da tankene kommer. Når vi holder på å sovne om kveldene kommer tankene, og vi setter oss opp og skriver. Alle stresser i dag, vi også gjør det, men noen ganger må man stoppe opp og tenke litt.

Men selv om 16-åringene er veldig reflekterte og har tanker om mye, er de som ungdommer flest, de aner ikke hva de kommer til å gjøre senere i livet. Alle har begynt på videregående nå, men alle sier de er usikker på om valgene de har tatt er riktige.

- Vi har ingen anelse om hva vi vil gjøre. Men vi tviler vel på at vi blir profesjonelle skribenter, sier de fem poesitalentene.