– Kalking av enkelte graver på Sletta Kirkegård er planlagt utført i uke 22 av EcoGrave Operations AS. Dette gjelder graver som ikke er i bruk, skriver Marthe Søbstad i gravplassforvaltningen i Frøya Kommune i en pressemelding.

Det påpekes at dette er en skånsom, naturlig og miljøvennlig prosess for gjenbruk av gravsteder.

– Gjenbruk av kistegraver kan løses med teknologibasert utstyr på naturens egne prosesser hvor det sprøytes kalk i gravene. Ved å kalke disse gravene kommer den naturlige nedbrytningen i gang og kistegravene kan gjenbrukes innen kort tid.

Arbeidet som utføres er også i tråd med den nasjonale målsettingen som Kommunal- og moderniseringsdepartementet vedtok 12. juni 2015. Resultatet av at verdifullt areal kan gjenbrukes betyr at behovet for nye gravlunder eller utvidelser i fremtiden reduseres.

– CEO i EcoGrave Operations AS, Runar Frømyhr har lang erfaring med kalking på gravlunder i Norge helt tilbake fra 2007, og har vært med på å kalke nærmere 30.000 graver på Østlandet og i Trøndelag. Opp mot 1,5 millioner graver i Norge kan ikke brukes om igjen fordi innholdet ikke er nedbrutt som forventet etter den 20-årige fredningstiden. Kalkingsmetoden er allerede benyttet på mange graver i flere forvaltninger med meget gode erfaringer, står det i pressemeldingen.