Frank Bjørks interesse for fugler startet som liten gutt. Da var det bare plastikkender som fikk svømme i badekaret. I dag har han 300 høyst levende fugler på gården i Hestvika.

Elvis

Inne på tunet på Heimly gård kan du nesten ikke bevege deg uten å komme borti perserkatter, moskusender eller nyklekkede løpeender. Ekte småbruksidyll som gir glede for mange besøkende. Noen meter fra hovedhuset spankulerer en svær moskusand. Den heter Elvis, og har fått navnet fra fjærene på hodet som løfter seg i ekte rockestil når han blir hissig. En smålensgås bruser med fjærene mot en motstander, og viser hvem som er sjef. Litt bortgjemt fra det yrende fuglelivet soler prydenden seg i gresset. Perserkatten smyger seg rundt på tunet, og hilser på alle fuglene. Her vet hun at jakt er uaktuelt.

Deler gleden

- Dyrene er fantastisk terapi. Det er mye jobb med dem, men også utrolig mye glede, forteller Bjørk.

I dag har han besøk fra Amerika. Fjerne slektninger kommer for å se på fuglene. Om noen år håper han at gården skal være klar for faste besøk. Barnehager og andre har allerede vist interesse for å komme å hilse på dyrene.

- Det er helt utrolig flott å se barn som blir så glad, av så lite, forteller Bjørk.

Fugleinteressen er noe han ønsker å dele med andre. Det å møte folk som viser ønske om å møt dyrene gjør alt det harde arbeidet med gården verdt det.

Svaneeventyret i Børøysundet

Interessen for Bjørks fugleoppdrett skøyt i været etter at tre tilsynelatende menneskevante svaner ble observert i Børøysundet i påska. For mange var det helt utrolig å se knoppsvaner på så nært hold. Det viste seg snart at de majestetiske dyrene opprinnelig kom fra Bjørks gård.

- De ser ut til å trives godt i Børøysundet, og folket her er veldig omtenksomme overfor dem, sier Bjørk.

Selv om svanene er registrert hos gården til Bjørk, ser det ut til at de nå vil leve store deler av livet i det fri.

- Men neste år er de hekkeklare, og da må jeg følge litt ekstra nøye med dem, forteller Bjørk.

Med sin hvite fjærpryd og vakre bevegelser, kan skinnet lett bedra. Svaner er sterke og aggressive dyr, hvis du nærmer deg på feil tidspunkt.

Snakker med matfar

Svanhild og Svanulf har funnet sitt paradis i det høye gresset på et jorde noen hundre meter fra hjemplassen sin. De synes nesten ikke i omgivelsene, men når matfar Bjørk nærmer seg strekker de snart hals. Bjørk godsnakker lenge med svanene, rister på bøtta og strekker hals. Snart svarer svaneparet, og nærmer seg sakte. Med en fremmed fotograf i nærheten er de litt mer sky enn til vanlig.

- Jeg får egentlig mate dem fra hånden, forteller Bjørk.

I dag holder de litt mer avstand, men vi er likevel bare noen meter fra hverandre. Lenger tør ikke undertegnede å gå. Det er umulig å se på de vakre svanene uten å kjenne respekt for den svære, vakre fuglen.

Gave til folket

- Lidenskapen for fugler har jeg hatt hele livet. Dette er drømmen, og om jeg kan få dele den med andre er det helt fantastisk, forteller Bjørk.

På tunet går livet sin gang. En uke gammel smålensgås vagger sakte rundt mennesker, katter og andre dyr. Noen fugler ruger fortsatt på sine egg, og på tunet har Elvis funnet roen i skyggen av et stort tre. De siste månedene har svanene bare vært på korte visiter for å hilse på. De får fortsatt gå fritt til stor iver fra folket i bygda, og tilreisende fugleentusiaster.

- De er min gave til Børøysundet, sier Bjørk.