Kjell Nekstad er nå ute med sin tredje bok i serien om Nora.

Nekstad er født (1951) og oppvokst på Storhallaren, om lag en kilometer fra kirka.

Som i mange andre familier på femtitallet, var faren fisker mens moren var husmor og sesongarbeider på fabrikken.

Til by’n

Som 16-åring forlot han barndomsheimen på Frøya til fordel for Trondheim. Der fikk han jobb i en butikk før han deretter begynte på folkehøgskole i Rissa.

Etter dette gikk ferden videre til Levanger hvor han tok lærerutdanning og påfølgende videreutdanning i kristendom og pedagogikk i Bergen og Oslo.

Siden har han jobbet som lærer, hovedsakelig i barneskolen, før han i fjor gikk av med pensjon.

- Jeg synes nesten jeg fortjente det nå, etter nærmere 40 år som lærer, smiler Kjell.

Sport

Idrett og friluftsliv har alltid stått Kjells hjerte nær. Det startet med litt fotball i barndommen på Frøya før friidretten etter hvert ble en viktig del av hans liv.

- Jeg kom inn i et godt friidrettsmiljø da jeg bodde i Namsos. Her drev jeg aktivt med friidrett i flere år, og løp 800 meter og 1500 meter. Namsen Friidrettsforening hadde også et meget godt stafettlag, minnes frøyværingen som fortsatt liker å løpe, gå på ski og gå turer i fjellet.

Molde

Etter 10 år i Vesterålen flyttet han og familien i 1996 til Molde hvor han har vært bosatt siden.

- Jeg trives godt her, men prøver å beholde dialekten. Dialekten er viktig mener Kjell som prøver å besøke Frøya et par ganger i året.

Skrivevansker

Det var ingen selvfølge at Kjell skulle bli forfatter. Etter de første skoleårene var det nok de færreste som så denne muligheten.

- Jeg slet med lesing og skriving de første skoleårene. Først i fjerde klasse var jeg i stand til å lese og skrive, forteller Kjell.

Senere har lese- og skrivegleden utviklet seg.

- Jeg har vært en aktiv skribent, og har skrevet utallige frilanseartikler for diverse aviser.

Bokidé

Etter hvert kom også idéen og lysten til å skrive en roman. Han kastet seg ut i et bokprosjekt, men kom dessverre ikke gjennom det trange nåløyet til forlaget.

Samtidig vokste familien og videre bokplaner ble lagt på is. Men for snart ti år siden ble det tid til å ta fram den gamle drømmen om bokutgivelse. Mens han var i full lærerjobb, brukte han ettermiddager og kvelder til å skrive.

- Jeg jobbet strukturert hver dag, og i 2011 så min første bok dagens lys.

Boka fikk tittelen “Nora og Henrik”. Romanen handler om Nora, en ung jente på 23 år. Hun hadde hoppet av studiene i Trondheim på begynnelsen av 80-tallet, før hun begynner å jobbe i en kolonialbutikk i et lite tettsted på trøndelagskysten. Der møter hun Henrik, som er prest, og gift med to barn. Henrik og Nora fikk et godt øye til hverandre.

I 2014 kom oppfølgeren “Hold rundt meg”.

Nora tenker fremdeles på Henrik, men på en annen måte enn tidligere. Trygve er stamkunde i butikken og forelsker seg i henne. De forlover seg ute på et fraflyttet fiskevær og begynner å planlegge bryllup. Men Trygve omkommer i en trafikkulykke kort tid før bryllupet.

Nora får merke smerten. Sorgen blir uendelig tung å bære. Henrik får høre om den tragiske ulykken, og føler sterkt med henne.

Trilogi

I disse dager er trilogien fullført med utgivelsen av den tredje boka, “Nora”.

- Nora er en flott, ung dame, men litt sjenert og stillfarende. Hun har likevel en fin evne til å komme i kontakt med andre personer.

Samtidig er ikke Nora overfladisk, men et ekte og godt medmenneske, forteller forfatteren om hovedpersonen i serien.

Dialekt

Selv om han i boka ikke betegner Nora som frøyværing, vil nok øyværingene kjenne seg igjen i beskrivelsen av henne.

Kjell legger ikke skjul på at hans bakgrunn som øyværing har blitt brukt i boka.

Det kommer også godt fram i dialogene som Kjell har valgt å skrive på dialekt. Og da er det ikke vanskelig å forstå at Nora har mye frøyværing i seg.

Vi lar dette avsnittet hvor Nora prater med venninnen Frida illustrere hvordan forfatteren bruker dialekten:

“- Ka med lærar’n da?

- Hain e fin. Vi dainsa sving og tango i lag på nån fæsta. Hain va mytji flenkar einn mæ. Ein kveild kyssa’n mæ utafor lokalet, men vi gjekk itj nåkka længer einn det. Det vart itj nåkka forhold. Æ va litt for’ælska ei stuind ... Hain e vesst sammen med ei tå de ansatte på skolen no. Det e kanskji det beste.

- Æ har itj kyssa nån einno, Frida.

- Itj det ...

- Nei, men æ tænki på det ... E det rart?

- Dein første gongen, kanskji.”

Savn

Savn er et sentralt tema i den nye boka. Noras savn etter forloveden som omkom og faren som døde tidlig, preger mye av hennes hverdag.

- Jeg håper mange blir nysgjerrig på Nora og tar seg tid til å lese romanen, sier Kjell Nekstad som har fått mange gode tilbakemeldinger på sine tidligere utgivelser. Også utlånene ved bibliotekene viser fine tall.

Han betegner romanen som en hyllest til Trøndelag med bl.a. fine naturbeskrivelser fra kysten. Samtidig mener han boka passer både gammel og ung.

- For meg er dette en viktig bok hvor jeg håper og tror leserne vil kjenne seg igjen i mellommenneskelige forhold, forteller forfatteren.

Boka, som er utgitt på Snøfugl Forlag, er nå å finne i de fleste bokhandlene.

Ny bok?

- Blir det flere bøker?

- Jeg føler meg ferdig med Nora nå. Det har vært åtte-ni intense år med henne, så nå mener jeg det er riktig å sette sluttstrek. Jeg har heller ikke andre konkrete planer. Men man vet jo aldri. Og som pensjonist har jeg jo nå bedre tid ...

926 00 483 Terje.Sandstad@hitra-froya.no