Akkurat nå pågår det en fiktiv sikkerhetspolitisk krise i Norge, der Frohavet spiller en sentral rolle.

- Den fiktive øynasjonen ”Eriksøy” ønsker å ta kontroll over våre naturressurser ute i havet for å berike seg selv. For å oppnå det har de okkupert Hordaland for å få et forhandlingskort, forteller styrkesjef i Kysteskadren(marinen), flaggkommandør Nils Andreas Stensønes.

Han er nå ombord på fregatten KNM “Helge Ingstad” i Frohavet.

- Vår jobb er å ta kontroll over situasjonen og eskortere transport av tungt materiell fra Brigade Nord ned til Hordaland. Den andre delen er at vi skal fjerne trusselen fra ”Eriksøy” enten ved at de flykter eller uskadeliggjøres, sier Stensønes.

- Veldig bra øvelsesområde

I Frohavet har de alt de trenger for å få til en realistisk øvelse.

- Vi startet øvelsen i Frohavet før vi beveger oss ned til Hordaland om et døgn eller to. Det er et veldig bra og variert  øvelsesområde med nærheten til Ørlandet og jagerflyene der, som vi øver mye sammen med. Bombarderingsfeltet her gjør at vi kan skyte med artilleri fra sjøen, synkronisert med at jagerflyene angriper fra lufta for å få størst mulig effekt, sier kommandørkapteinen.

- Jakter på ubåt

I den realistiske øvelsen er de forberedt på angrep fra “Eriksøy”.

- Det er en ubåt som vi ikke er helt sikker på. Den kan være i nærheten, og vi jakter på den. Og vi er forberedt på at det kan komme jagerfly fra “Eriksøy” for å angripe oss, sier Stensønes.

Alle forsvarets våpengrener samt fartøy og personell fra Danmark og Tyskland er med i øvelsen, som pågår fra 11 til 23 november.

- Tilsammen er det 3.200 kvinner og menn som deltar i den fellesoperative øvelsen som forsvaret har hver høst. Formålet er å bli bedre på vår hovedoppgave, som er å trene på en sikkerhetspolitisk krise i Norge, forklarer Stensønes.