Helgepraten

BJØRN FJELDVÆR

Alder: 40+

Bor: Trondheim/Hitra

Yrke: Musiker/Arrangør ved Knarren

Familie: Gift med Mette, tre barn

Aktuell: med ny plate «Din Trubadur» som slippes den 11.11. klokka 11

Ikke en dag uten: Sang og musikk. Jeg synger hver eneste dag

Spiser og drikker: Akkurat nå er det min datter Saras matlaging som er favoritten, hun er fantastisk flink

Reisemål: Jeg ønsker stadig å reise til nye steder i verden, men ender ofte opp hos min irske hippie-venn Brendan i Portugal

Ser på: Gode filmer på kino. Mest drama og lite action

Lytter til: Gode melodier med nære tekster, som Lars Winnerbäck og Anders Jektvik

Leser: Siste var «Kunsten å høre hjerteslag» av Jan Philipp Sendker og «Appelsinpiken» av Jostein Gaarder. Jeg får høre at jeg leser «jentebøker»

En velkjent musiker lokalt, men særlig ofte kommer ikke Bjørn Fjeldvær med ny plate.

- Det er lenge siden sist, faktisk nøyaktig fjorten år siden på datoen den 11.11.2002. Siden jeg er glad i tall og har trua på slike sammenhenger så velger jeg å gi ut min tredje plate ”Din Trubadur” på nøyaktig samme dato.

Hvorfor ei ny plate nå i år?

- Jeg hadde bestemt meg for at det året jeg fylte femti år, da skulle jeg komme med ei ny plate. Jeg har skrevet mye musikk siden forrige plate kom ut, men har ikke gitt ut noen av sangene, så de har hopet seg opp og nå måtte de ut. For å holde konserter med egen musikk er det viktig at folk har tilgang på musikken. Man må fornye seg.

Er det skummelt å skulle gi ut sitt eget materiale?

- Ja. Jeg skriver låter mest for å glede folk, det gjør jeg ennå. Tidligere har jeg ikke syntes det har vært skummelt, men denne plata er blitt mer personlig.

Jeg har brukt mye tid på tekstskrivingen denne gang, aldri har jeg jobbet så hardt og så mye med tekstene mine som nå og har derfor høye forventninger til meg selv. Nyplata er ikke så mye festmusikk, du kan godt si dette er blitt en mer voksen plate. Jeg kom i studio med mange låter, og lot teknikeren og de andre musikere hjelpe meg å velge ut de sangene de mente var finest, av dem var det mange rolige låter.

Hva handler plata di om?

- Plata består av elleve sanger, og handler om det å endre seg, at man ser ting man ikke så tidligere. Eller at man forsøker å forstå bedre det man har opplevd, og opplever. Aldri har jeg hatt så mye spørsmål i tekstene mine som nå. For jo eldre man blir, jo mer skjønner man hvor lite man faktisk vet. Det åpner opp for flere spørsmål, jeg oppdager stadig noe nytt og føler at jeg får satt ord på tankene mine på den nye plata. Før så bar låtene preg av å handle om rollefigurer, de var gjerne lette og lystige, mens nå handler låtene om de større ting her i livet. Jeg har ikke lyst til å røpe alt. Jeg liker godt å tolke tekster selv og det vil jeg andre skal gjøre i forhold til plata mi også.

”Din Trubadur” er tittelen. Hvorfor?

- Å være trubadur er kanskje ikke en hederstittel for den som vil leve av musikk, men jeg ønsker likevel å definere meg som akkurat det. En trubadur var opprinnelig en som spilte egen musikk og formidlet egne tekster, derfor vil jeg at tittelen trubadur skal få skinne igjen, fortelle litt hva det å være trubadur innebærer og gjøre stas på han, på alle oss.

Er det en låt på nyplata som kan komme til å bli en slager som "Hitra, Frøya og Fjellværøya”?

- ”Hitra, Frøya og Fjellværøya” har faktisk 25 årsjubileum neste år. Derfor ønsker jeg også å gi ut ny plate og skape en ny slager. Det håper og tror jeg at jeg har klart.

Den låten heter det samme som nyplata, «Din Trubadur». Jeg har spilt den i ett år nå og den har slått an overalt hvor den har blitt spilt, på Hitra så vel som i byen. Den er lystig og allsangvennlig, samtidig som den har en alvorlig undertone i seg. Jeg er veldig fornøyd med den sangen. Ganske mange synger med på den allerede den første gangen de hører den, så det lover bra.

Du har blitt preget av en annen hitterværing på nyplata di?

- Det stemmer, jeg er blitt inspirert av Anders Jektvik. Han har gjort noe med det trønderske språket som ingen andre artister har gjort før han, som jeg kjenner til, jeg er imponert over det han får til. Jeg var selv på nippen til å gå over fra å synge på trøndersk til engelsk, men nå er jeg glad for at jeg valgte å holde på morsmålet.

Fordi jeg liker Anders sitt lydbilde tok jeg også kontakt med produsenten hans Ole Jonas Storli. Det har preget plata mi og det er jeg veldig glad for. Det har gjort at også mitt lydbilde høres annerledes ut enn tidligere. Jeg har blant annet med meg steelgitar, strykere og kor denne gang. Mange av sangene på plata er laget ved pianoet, og det blir annerledes melodier enn de som lages med gitaren i fanget.

Jeg vet du er glad i Hitra, men du har valgt å flytte herfra?

- Det er det to veldige vektige grunner til. Ungene bor i Trondheim og musikken er lettere å drive med der. Jeg ønsker å leve av musikken halve året og i Trondheim er jeg omgitt av andre musikere og ulike konsertscener. Men vi kommer til å bruke Hitra som sommersted, samtidig som jeg fortsatt jobber som arrangør og hustrubadur ved Knarren Kro og tilbringer en del helger på Hitra. Jeg er veldig glad i Hitra og Frøya, og derfor synger jeg såklart om heimplassen også når jeg nå lager ny plate. Sangen «Solgangsbris» er platas lystigste sang og handler om en idyllisk seilas mellom Hitra og Trondheim.

Det er ikke hvilket som helst hus dere har kjøpt i byen?

- Vi har kjøpt det tidligere huset til Anne B. Ragde i Ila og her sitter jeg nå. Det er visst mange som har fått med seg at vi har kjøpt huset. Anne B. Ragde har visst også nevnt det i flere intervju, så jeg har på følelsen av at alle vet hvor jeg bor. Det er et profilert hus, men det har virkelig sjel i seg. Det skjønte vi da vi var på visning og visste at dette huset måtte vi kjøpe, det har vi virkelig ikke angret på. Det er ganske enkelt å skrive her, to av sangene på nyplata er skrevet i dette huset så det var nok et lurt kjøp.

Nå blir det releasekonsert i både by og bygd?

- Jeg måtte ha releasekonsert begge stedene. Releasekonserten i Trondheim blir på Nidelven Scene fredag den 11. november, og på låven på Fjellvær gjestegård lørdag 12. november. Da kommer jeg med fullt band - stort sett de som var med å spille inn plata i studio, for å presentere mine nye låter, og sikkert noen gamle. Lørdag ettermiddag signerer jeg også CD’er på Joker Knarrlagsund. Jeg håper mange tar turen innom.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no