Hvor ofte sjekker du røykvarsleren? Minst en gang i måneden Ca en gang pr. år Sjelden eller aldri Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hvor ofte sjekker du røykvarsleren? Minst en gang i måneden 16% Ca en gang pr. år 62% Sjelden eller aldri 22% Du har allerede stemt 74 stemmer

Det gikk heldigvis bra denne gang, men Einar Brendboe på Småge ved Melandsjø er betenkt etter at røykvarsleren ble svært varm.

- Jeg har to røykvarslere som “snakker sammen”. I totida ei natt ble vi vekket av at en eller begge røykvarslerne hylte. Jeg kjente at det luktet svidd, forteller Brendboe som naturligvis raskt kom seg på beina for å finne ut hva som skjedde.

Det viste seg at branntilløpet skyldtes den ene røykvarsleren.

- Den var glovarm og det luktet svidd, men heldigvis hadde det ikke tatt fyr ennå, forteller Brendboe.

Einar Brendboe

- Vær på vakt

Han slår fast at det er de utroligste ting som brenner, og råder derfor folk til å være på vakt.

Einar fortalte historien på sin Facebook-side, og flere andre har kommentert at de har hatt problemer med samme type røykvarsler som har smeltet og kortsluttet.

Som folk flest stoler også han på at røykvarslere som kjøpes i butikkene er trygge og godkjente.

- Men det kan være lurt å sjekke hva man kjøper. Dessuten mener jeg røykvarsler-typen burde være et kontrollpunkt under branninspeksjoner i husstandene. Da kan fagfolk sjekke hvilke røykvarslere som er montert, og slå alarm hvis det dreier seg om apparater som har vist seg å være upålitelige, mener Brendboe.

Han vil nå sørge for å montere nye røykvarslere, og vil forsikre seg om at han kjøper utstyr som han kan stole på.

Trekkes fra markedet

Røykvarsleren som ble varm hos Brendboe var av merket “No Flame”.

En test av røykvarslere på det skandinaviske markedet har vist alvorlige avvik fra produktstandarden. Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) har derfor krevd at fem av røykvarslerne trekkes fra markedet. En av disse er No Flame med serienummeret KD-101 LD.

- Fem av 23 røykvarslerne har en så alvorlig feil at de kan medføre fare for liv, helse og sikkerhet. Etter det direktoratet er kjent med, omsettes alle disse røykvarslerne på det norske markedet, opplyste DIBK høsten 2014.

Les om testen HER

Det var en slik røykvarsler som ble glovarm og utløste alarmen hos Einar Brendboe.