Fløtta ut

Jan Atle Øyen (43) flytta ut fra foreldrene i Fillan allerede etter ungdomsskolen. Nå, snart tretti år senere, er han ikke helt fremmed på tanken om å flytte tilbake igjen. Det er nemlig mye av "det gamle" - så som jaktmulighetene og den storslåtte naturen - som lokker i ledige stunder. I tillegg har den nå bosatte malvikingen fulgt godt med i timen og skjønt at øyregionen både er industrialisert og modernisert på en helt annen måte enn da han forlot redet.

- Hva skal til for å få meg utover igjen? Det er et godt spørsmål... Det blir jo mer og mer aktiviet i øyregionen. Og somrene er jo sånn sett blitt veldig bra. Lakseindustrien har gjort at det er bra med industrialisering og bra på jobbfronten. Og det er mye aktiviet innen fotball og fotballhall... Det burde jo være nok til at de fleste flytter utover. Man har jo det man trenger i øyregionen, resonnerer Øyen på spørsmålet fra oss.

- Sønnen min flytta utover for å gå skole. Det var i januar, siden har jeg ikke sett ham. Så noe bra må det jo være også for ungdom, fortetter han.

Øyen har alltid vært glad i jakt og fiske. Det er unike muligheter på Hitra for dette, som han sier. Et av de beste minnene fra hjemplassen er da også de mange turene, spesielt da han kunne "stikke av" fra omverdenen ei hel uke på Hitras indre og bare fiske og slappe av.

- Hva har du gjort siden du flytta?

- Som 15/16-åring flytta jeg til Oppdal og begynte på elektro-linja. Deretter ble det en flytte-vandring videre til Ørlandet, Trondheim og til Stavanger, der jeg gikk sivilingeniør-utdanning innen petroleumsøkonomi. Etter det jobba jeg i flere firma i Stavanger. På teknologisida med elektro alltid mot offshore. Så flytta jeg opp til Trondheim og fortsatte å jobbe for et Oslo-selskap på salg, før jeg i 2003 startet eget firma som driver med elektroutstyr mot offshoreindustrien.

- Da har du vel innsikt i hva som forgår i oljebransjen for tida?

- Ja, jeg har god innsikt i offshore og har vært med på både opp- og nedturer. Nå er det en ganske så stor nedtur, men kommer jo etter en tilsvarende opptur.

- Hvordan er dagene nå?

- Litt roligere enn vanlig. Men vi jobber mye internasjonalt og ikke så direkte knytta opp mot aktiviteten til Statoil og norske markeder. Senest i forrige uke hadde vi en relativt stor ordre til Singapore. Vi har også litt i Kuwait, Polen og Romania, så det er ikke helt dødt. Men det kunne vært bedre, ja.

Jan Atle Øyen bor med familien i Malvik, der fritida brukes mye på fotball, både som juniorlags-trener og som styreleder i Hommelvik Fotball.

- Følger du med det som skjer her i øyregionen?

- Ja, jeg følger med ganske tett om hva som skjer. Jeg abonner selvfølgelig på HF og følger med på nettavisa.

- Perfekt svar, hehe.

- Hehe, ja ikke sant?

- Jeg har et siste spørsmål. Mulig du svarte på det i stad, men: Hva skal til for at du skal flytte hjem igjen?

- Jeg driver firma i Malvik her og nå, men vi har jo snakka om å flytta hjemover. Når ungene etterhvert flytter ut, har jeg vel forsåvidt ikke noen grunn til ikke å gjøre det lenger. Så man vet jo aldri. Hitra har fått på plass mye.