Fotograf Marcin Szpryngiel fulgte Vidar Udseth på torskefiske en vinterdag i Bjønnavågen ved Utset på Innhitra. Vidar elsker dagliglivet som fisker. Skjønt, fiskerlivet er ganske sesongbetont, da. Han har et gårdsbruk som må passes hele året, fisket tar han stort sett høst og vinter når det er roligere på gården. Når lokalavisa får en prat nå ved juletider, melder Vidar faktisk om et eventyrlig fiske.

- Ja, det er det vel ikke ofte du hører fra en fisker, sier Vidar og ler. Joda, fisket er virkelig bra for tida, det!

-  Nå er det sei og lyr det i hovedsak går i. Leksa er mer og mer blitt mitt kjerneområde. Men når han melder søvest, prøver jeg å ligge i le. Da blir det heimfiske, tett i land, forteller han over mobiltelefon. Fra blikkstille hav.

- Jeg er litt over gjennomsnittlig interessert i værmeldinga, skjønner du. Det generelle varselet duger ikke. I går ble det meldt 15/20, men her er det helt blikkstille

- Hva er det som drar deg til sjøs?

- Jeg var litt engasjert i landbrukspolitikk for en del år tilbake. Da var det en professor ved landbrukshøgskolen på Ås som mente at det er viktig å ha tilknytning til ressursgrunnlaget sitt. Jeg syns fiske er veldig fascinerende på mange vis; Jeg er også en ivrig hjortejeger og elgjeger. Det henger i hop, jakt og fiske. Jeg er opptatt av å forvalte ressursgrunnlag riktig og å være en del av den naturlige syklusen. Dessuten er jeg arvelig belastet, med en far og en bestefar som drev fiske.

"Stolt øyværing" er en del av lokalavisas jubileumsfeiring. Vil du lese flere historier om stolte øyværinger, gå til www.øyværing.no