FRA SIDELINA AV HELGE WÆRØY

Enkelte ganger har jeg sånn røykesug at jeg kunne tenkt meg å ete røyk! Jeg kunne seriøst åpnet en kartong sigaretter i “gavl-enden” og røykt meg gjennom den non-stop, samtidig som jeg kunne tenkt meg å ha kjeften full av rulletobakk!!

Hadde jeg kunnet slippe løs dette “dyret” inni meg som heter “Satans Lyst På Røyk” så er jeg sikker på at jeg skulle greie å røyke uten avbrekk ihvertfall i 48 timer. Jeg skulle tent den neste røyken med sneipen av den forrige....jeg skulle rullet rene kunstverk av sigaretter.....og jeg skulle dratt ned saftige “magadrag” av pipetobakk slik at jeg hadde kjent det ned i tærne!.......

Men jeg kan ikke!! Fordi jeg har inngåttt en frivillig overenskomst med Vårherre om ikke å røyke på en stund.

Det har seg nemlig slik at jeg fikk realiteten forbundet med skader av tobakk rett i fleisen av en hjertelege på St. Olav (lasarettet i Trondheim) i mars for over 11 år siden! Og etter det; null røyking for denne gutten!

Tenk det, i  over 11 år har jeg vært røykfri. I over 11 år har jeg hver eneste dag måtte kjempe mot et røykesug utav en annen verden. For hos meg så er det slik at lysten til å røyke er like sterk som da jeg røykte som en skorstein!

Jeg kan ofte nedkalle allslags forbannelser herfra til Melkeveien over den dagen da jeg først satte en sigarett i kjeften! Der og da var jeg solgt! Der og da ble jeg “røyker”! Jeg hadde et godt forhold til røyken også. Jeg hadde aldri hoste, aldri problemer med pusten, men en vakker vårdag i 2004 holdt det altså på å gå galt. Jeg fikk noe inn i Helvete vondt i brystet og ble “vettaskremt”, alene som jeg var sammen med hunden min oppe i skauen.

Og jeg skjønte fort at det var noe som var alvorlig galt med hjertet! En forferdelig opplevelse, men jeg kom meg hjem for egen maskin. Men enda verre var det å bli hentet i ambulanse mens min yngste datter sto gråtende i døra og ikke skjønte hva som skjedde med faren sin. Der og da forbannet jeg meg på hvis dette gikk bra, så skulle røyken “legges på is”!

Det gikk bra, jeg overlevde uten varige mén, fikk beskjed om å leve normalt, men KUTT UT RØYKEN! Jeg svarte legen: “Det kan du betrakte som ferdig effektuert”!! Og siden: røykfri, men med et vanvittig røyksug!

Men jeg har innstilt meg på at slik må jeg leve, dette må jeg takle, men det er ikke enkelt!

Hvorfor kommer jeg med denne historien nå? Jo, det er nå så mye snakk om “av og til-røyking” noen kaller det “festrøyking”! Jeg har bare ett råd til disse: Gi blanke! Det er totalt unødvendig å utsette seg for en sånn risiko som dette medfører. Hvis man har prøvd dette svineriet og ikke har et slikt røykesug som meg, der man føler at man MÅ røyke, hele tiden, så gi heller blanke i hele greia!! Én sigarett er én for mye, helt, forbanna enkelt! Og det er MYE farligere enn folk flest innbiller seg! Jeg vet det meste om svineriet røyk fører med seg for utrolig mange mennesker!

Og til dere unge som aldri har smakt røyk: hold dere til helvete langt unna dritten! “Alle” som røyker er imøtekommende og spanderer gjerne en røyk eller fem på dere i begynnelsen, men jeg kan love dere at DET tar slutt den dagen dere er blitt avhengige av nikotin!! Ihvertfall opplevde jeg det slik! Det var nettopp sånn jeg ble hektet!!

Jeg for min egen del håper bare at denne helvetes røyken ikke på pur fan spiller meg et morderisk puss i fremtiden. Jeg er livredd for at jeg har utviklet noen senskader av tobakken som dukker opp og “tar meg på walk-over” nå når alt ser ut til å gå bra! Men jeg innser at det er prisen som jeg nå betaler for at jeg var så helvetes dum å rote meg inn i nikotinens makt!

Men merk en ting: jeg har ikke sluttet å røyke, det går ikke an! Er man først “røyker” så er man det resten av livet!! Men jeg har som sagt en “frivillig overenskomst med Vårherre” og har blitt enig med Ham og meg selv om at jeg skal ta en pause til den 19.06.2041.

Da fyller jeg nemlig 80 år og da regner jeg med at jeg har opplevd det meste. Da får jeg se om jeg ikke “fyrer opp”. Jeg driver ihvertfall å overtaler meg selv til å motstå røykesuget med denne langsiktige “gulroten”. Men det KAN være at jeg på mine gamle dager har blitt så sær at jeg gir fan da også....

Jeg håper nesten det.....

Best regards;

Helge Wærøy  (The Boss)