Med gode solforhold over øyregionen i dag, har folk latt seg fascinere av en astronomisk begivenhet; Merkurpassasjen. Alexander Brey er en av disse, og med godt objektiv har han fotografert den "lille" planeten Merkur i det den sklir over solskiva.

- Bildet er tatt på Melandsjø, forteller Brey.

Årets Merkurpassasje var en sjelden og usedvanlig langvarig utgave av fenomenet, som man måtte ha teleskop for å ta i øyesyn. Fra klokka 13.12 i dag og 7,5 timer framover kunne de observante se en liten svart prikk bevege seg over solskiva. Ifølge nettstedet astroevents.no må vi vente i hele 125 år til vi kan oppleve en mer langvarig planetpassasje.

-  Hvert århundre er det i gjennomsnitt 13 merkurpassasjer, og siden Merkur og Venus er de eneste planetene som befinner seg mellom jorda og sola, er de også de eneste planetene som kan forårsake en passasje sett fra vår klode. Observasjonen av Merkurpassasjen i 1631 ga oss for første gang muligheten til å estimere størrelsen på en planet og la dermed også grunnlaget for moderne astronomi, skriver nettstedet.

Merkur-passasjer oppstår med ujevne mellomrom, og den neste passasjen som vil ha like gode observasjonsforhold fra Norge som i dag vil ikke inntreffe før i 2049. En like langvarig passasje inntreffer i 2095, men vi må vente helt til 2141 for å oppleve en passasje med enda lenger varighet.