Navn: Per Johan Johansen

Alder: 53 år

Yrke: Skipper i Frøy sjøtransport

Bor: Flatval

Sivilstand: Gift og tre barn

Aktuell: Hedres som lokal ildsjel fra Frøya under Idrettens Hederskveld i Trondheim i kveld.

Du hedres for din lange innsats for idrettsmiljøet på Nabeita - Hva er det som driver deg?

- Jeg har vært med i over tyve år siden eldste dattera var sju år. Det som driver meg mest er at vi som bor i distriktene skal ha samme anlegg og samme mulighet som de inni Trondheim har. Området Hammarvika/Flatval er ei dugnadsgrend, det er aldri noen negative tilbakemeldinger når vi skal ha dugnad. Det er jeg som har fronta prosjektene, men jeg har ikke gjort dette alene.

Fortell gjerne litt om hva du og dere har bidratt med?

- Det starta på Flatøysand da vi bygde på klubbhuset. Deretter ble det snakk om en avlastningsbane, en grusbane oppe ved Nabeita skole. Den bygde vi i forbindelse med tunnelen i 2000, der vi gjorde en bytteavtale med Statens vegvesen. De hadde overskuddsmasse på stein og vi overskudd på jord. Vi kjørte vel 13.000 kubikk med stein opp til Nabeita skole.

- Det holdt ikke med grusbane, tydelig vis?

- Nei, vi så at de hadde kunstgress i Trondheim, og vi så ingen grunn til at vi ikke skulle ha det også. Kunstgressbanen sto ferdig i 2008. Nå har vi bygd tribuneanlegg og kiosk- og speakertårn. Nå mangler vi litt finplanering i den ene svingen. Vi har fått spillemidler til en løpebanen, så til våren legger vi asfalt og tartandekke og har et friidrettsanlegg for både Frøya og Hitra, med 400-meters rundløpebane og seks 100-metersbaner. Så kommer det snart en tegning fra arkitekten, som tegner nytt klubbhus for oss. For skal vi ha et fullgodt anlegg, må vi ha klubbhus på plassen. Det er litt tungvint i dag, da vi bruker garderobene på skolen. Da får vi til et helhetlig anlegg som tar vare på “allihop”. Ikkee alle vil spille fotball, vi må ta vare på de som vil drive friidrett også.

Det skal bygges fotballhall på Sistranda, hva tenker du om det?

- Jeg vil ikke rakke ned på det anlegget, men det vil bety en forsterket kamp om penger fra næringslivet og kommunen. Det ser jeg på som negativt. Vi er tre idrettsanlegg på Frøya, og skal vi klare å berge alle er vi avhengig av tilskudd fra næringslivet vi også. Etter et slikt prosjekt som fotballhallen, vil pengene bli mye vanskeligere å få.

Hvorfor er et godt idrettsmiljø viktig for bygda?

- Det skaper samholdet og er en møteplass for unger og foreldre. Å ha et slikt anlegg har stor betydning for det som skjer i ei grend som Hammarvika/Flatval.

Beskriv deg selv med tre ord.

- Jeg er veldig energisk, jeg tar aldri et nei for et nei. Og jeg er ærlig og rettferdig, det vil jeg si at jeg er.

Hvordan vil du beskrive hverdagen din?

- Jeg jobber halve året på sjøen, seks måneder i året jobber jeg som skipper med en måned av og en måned på. Den tida jeg er på sjøen kan være hektisk og være krevende arbeidsdager med mye forskjellig innhold.

Hvilken egenskap skulle du ønske at du hadde?

- Jeg kunne vært litt mer tålmodig, ifølge min familie.

Hva gjør du om ti år?

- Jeg har en veldig interessant jobb, så hvis helsa er likens som i dag, er jeg der jeg er. Det er stor ekspansjon i firmaet jeg jobber i med nye arbeidsoppgaver og utfordringer.

Hva ser du på TV?

- Jeg ser ganske lite tv, hovedsaklig nyheter. Ellers fanger jeg opp nesten alt på nettet. Men selvfølgelig hvis det er en bra action. eller spenningsfilm, så ser jeg det på tv.

Hva lytter du til i bilen?

- Det er P1 Trøndelag, og litt P4 når det er musikk.

Er du best til å lytte eller prate i en samtale?

- Er det noe jeg er veldig engasjert i, prater jeg mye. For eksempel forsvarer jeg hvis det er negativt om næringa vi er størst på i Hitra og Frøya, sånn som oppdrett og servicebedriftene. Jeg kunne kanskje egentlig lytte litt mer

Hvilken kjent person ville du tatt med deg til en øde øy?

- Jeg ville bare tatt med meg kjerringa, Toril.

Hva var den siste boken du leste?

- “Vender aldri tilbake” av Lee Child. Jeg har funnet meg denne forfatteren.

Hva er ditt beste barndomsminne?

​- Den største opplevelsen for 43 år sida, da jeg var med foreldrene mine for å besøke min onkel i Chicago. Jeg var ganske aktiv den tida også, så storesøstera mi ville ikke ha meg hjemme og ga beskjed til mamma og pappa at de måtte ta med meg. Det var en stor opplevelse for meg å komme til storbyen.

Hva serverer du når du får gjester?

- Bestandig når vi har besøk, så er det jeg som er kokken. Da går det i sjømat, bacalao er favoritten, med godt tilbehør. Det syns vi er festmat.

Hva vil du vise gjestene av øyregionen?

- Vi har en unik skjærgård, så gjestene vise jeg hele øyrekka. Vi har tre gode spisesteder på Mausund, Bogøya og Sula, så vi har virkelig noe å vise fram for de som kommer langveisfarende. Øyrekka er vi stolt av.

Har du et godt tips til øyværingene nå i helga?

- Søndag er det a-lagskamp på Frøya idrettspark med Frøya mot Kattem. Det er anbefalinga mi i helga.