Vinterferien er et herlig avbrekk.  Forbrukerrådet vil gjerne gi deg råd og veiledning slik at ferien blir minst mulig stress, og en ferie i gavnet og ikke bare inavnet

- Ikke bruk vinterferien til å spare på strømmen.  Sprengkulde kan komme over natta, og da kan det fort gå ut over rør når vannet fryser og utvider seg, sier regiondirektørRoger Helde ved Forbrukerrådet i Midt-Norge i en pressemelding.

Det kan også være lurt å stenge av vannet, slik at det ikke er under trykk når det først fryser og sprekker.

Husk at selv om du har villa- og innboforsikring, så kan det gå ut over egenadelen hvis du ikke gjør ditt for å begrense skadene, legger Roger Helde til. Lurer du på hva din forsikring vil gi deg om uhellet er ute, så les vilkårene.

Unngå innbrudd

Tomme hus er alltid en magnet for uærlige sjeler. Å komme hjem til et åsted er en dårlig avslutning på en fin ferie.

- Be en nabo om å ta inn avisene hvis du ikke får den levert der du er på ferie. Sørg også for at ikke posten hoper seg opp. Et annet tips er å tilby en bekjent gratisparkeringsplass foran garasjen din mens du er bortreist, så ser det ut som om noen er hjemme, foreslår regiondirektøren.Du finner flere gode tips mot innbrudd hos politiet.

Råd for reisen

- Til slutt vil jeg  minne om at du husker penger, pass og billetter om du skal ut og fly. Skal du ut å kjøre i kulda, husk å ta med ekstra spylevæske, samt vinterskoddbil og isskrape om du skal opp i høyden, sier Helde.  Blir flyet forsinket, finner du en egen app med flyrettigheter fra EU-kommisjonen som du kan laste ned gratis. Du finner den på Google Play eller App Store. Søk etterPassengers Rights app. Andre rettigheter i forbindelse med feriereisen finner du på forbrukerrådet.no