Ifølge forskriftene må båtføreren ha båtførerbevis hvis båten er lengre enn 8 meter eller har en motor med større ytelse enn 25 HK. Kravet om båtførerbevis gjelder imidlertid ikke hvis føreren er født før 1. januar 1980.

Laber interesse

I fjor arrangerte FHR båtførerkurs på vårparten. Interessen var laber, og bare noen få meldte seg.

– Da bestemte vi oss for å prøve med et nytt intensivkurs i fellesferien, i håp om å få oss noen av hytte- og ferifolket her ute. Men responsen var fortsatt laber, oppsummerer Dag Willmann.

Ressursenteret ønsket ikke å gi seg med dette. Et nytt kurs ble annonsert med start i begynnelsen av juni denne sommeren. Men heller ikke denne gang er repsonsen særlig stor.

– Vi står i fare for å måtte avlyse kurset, medgir Willmann. Men han gir de som går med planer om å ta båtførerbeviset, en liten sjanse til.

– Får jeg noen påmeldinger ganske kjapt, kan det kanskje la seg gjøre å arrangere kurset.

Forundret

Selv er han forundret over at interessen ikke er større.

– Båtførerbevis er påbudt dersom du er født etter 1980, og skal føre båt som er lengre enn 8 meter eller har større motor enn 25 hestekrefter. Svært mange av dagens fritibåter er større enn dette. Jeg er ikke så sikker på at alle som ferdes på sjøen, med til dels fryktelig raske båter, er like godt kvalifisert, antar senterlederen ved Frøya og Hitra Ressurssenter, Dag Willmann.

Gjennom Båtførerprøven får du kjennskap til navigasjon, og du lærer om lanterner, nødsignal og sjøens trafikkregler. Videre får du en innføring i sjømannskap, sikker bruk av båt og håndtering av nødsituasjoner. Med andre ord mye nyttig informasjon, også for båtførere som er født før 1980 og ikke har krav om båtførerbevis.