«Frovær» rakk å bli en mye omtalt båt før den ble tatt i bruk. Mer enn tre uker forsinket ble den hurtiggående kombibåten satt inn i rute i øyrekka i dag, tirsdag. Skippere og mannskap hadde brukt gårdagen til å prøvekjøre gjennom rutene. Skipper på dagens jomfrutur, Sten Bogø, er overbevist om at folk vil bli fornøyde med «Frovær».

- «Frøyfart» har vært en god båt, men denne blir ikke noe dårligere. Den er litt tyngre og lengre, og man vil ikke få de krappe bevegelsene som man fikk på «Frøyfart» i tung sjø. De som har bygget denne har gjort en kjempejobb. Det er ikke bare-bare å konstruere en båt som skal fungere som både passasjerbåt og ferje, samt at den skal frakte gods. Det er mange krav som må oppfylles, sier Sten Bogø.

Jomfruturen

Fortsatt gjenstår noen justeringer før båten har den farten den skal ha. Men på den første rundturen i sørværene har ikke skipper Bogø noe som helst problem med å holde ruta. Det første strekket fra Dyrøya til Mausund ble unnagjort på godt under tyve minutter.

Bortsett fra kaker og kaffe i salongen, er det lite med markeringene av at nybåten blir satt i drift. På grunn av forsinkelsene fra verkstedet, ble båten satt rett inn i ruta etter kun en dags prøvekjøring i farvannene. Derfor var det en ren tilfeldighet at en av de fremste ferjeforkjemperne ble med på jomfruturen. Egil Berge fra Mausund er på vei heim en tur fra fisket i Røst, for å hente en båt.

Ferjeforkjemperen har trua

- Det ble jo tidlig ett krav at vi måtte få en hurtiggående kombibåt, som denne. Og jeg har trua på at dette kommer til å bli et bra tilbud. Nå handler det om at de får til rutene fornuftig, sånn at alle parter kan bli fornøyde. De har vært alt for lite lyttende til folk når de satte opp dem, sier Egil Berge.

«Frovær» skal supplere «Frøyaferja» i sørværene, og ta over «Frøyfart» sin oppgave som passasjerbåt for Froan. Ved oppstart av ruta i formiddag lå den gamle og nye rutebåten side om side på Dyrøya.

«Frøyfart» går nå i opplag, men Fosennamsos sjø skal ha den som reservebåt. Så selv om nybåten fløytet høytidlig farvel til «Frøyfart», er det ikke sikkert at den har kjørt sin siste tur med passasjerer.