Hilde Gunn Sandstad Oksvold

Alder: 37

Bor: Stølan

Yrke: Apoteker

Familie: Gift med Sverre fra Frøya,

to barn på tre og seks år

Aktuell: Driver av nye Apotek 1 på Frøya som åpner på Stjernesenteret den 16. mai.

Ikke en dag uten: Familien

Spiser og drikker: Sjømat fra Frøya, grillet sjøkreps er en favoritt med en god hvitvin til. Til hverdags er jeg mest glad i vann

Reisemål: Drømmen er at familien skal drar på båttur nordover langs Norskekysten. Det håper vi å få til i sommer

Ser på: Det er vel en klisjé å svare se utover havet, men det er lite som slår akkurat det når en bor på Frøya

Lytter til: Lydbøker. Jeg kjører mye bil og da er det fint å ha ei god bok på øret

Leser: Liker å lese skjønnlitteratur, men det blir nok mest faglitteratur

Allerede under bryllupsfesten sin for fem år siden fikk Hilde Gunn Sandstad Oksvold forespørsel om hun kom utover til Frøya for å starte apotek.

- Jeg giftet meg med en frøyværing skjønner du. Og siden jeg er utdannet farmasøyt var det naturlig at de stilte spørsmålet, smiler Hilde Gunn i mellom all organiseringen av et splitter nytt apotek på Stjernesenteret, Sistranda.

- Et apotek har som kjent vært etterlengtet på Frøya i lang tid. Nå føltes også timingen riktig for min del.

Hvordan blir det å endelig åpne?

- Det blir helt fantastisk! Det er et år siden jeg bestemte meg for å åpne apotek på Frøya og nå er vi inne i den hektiske innspurten før åpningen tirsdag 16. mai. Dette har jeg gledet meg til lenge. Og med tanke på de positive tilbakemeldingene og spørsmålene jeg har fått om åpningen, så er det nok flere som deler den følelsen med meg.

- Hva kan du fortelle om det nye apoteket?

- Vi blir en del av den største apotekkjeden i Norge, Apotek 1 og dette blir butikk nummer 351. Beliggenheten er bare et steinkast unna legekontoret på Kysthaven, og vi blir blant annet å jobbe opp mot hjemmesykepleien og veterinærer i distriktet. Vi ønsker også å tilby tilsyn på skipsmedisin hos båter som befinner seg her ut. I tillegg til legemidler har vi et stort sortiment ute i butikken med blant annet kosttilskudd, hudpleieprodukter og andre tradisjonelle apotekprodukter. Til sammen blir vi seks ansatte og tre av dem er utdannede farmasøyter. Jeg har fått med meg dyktige medarbeidere, og jeg tror vi blir et godt apotek.

- Hvorfor interesse for farmasi, Hilde Gunn?

- Jeg har en slektning som utdannet seg til farmasøyt før meg og det virket så spennende å lære om legemidler og hvordan de virker. Jeg har i dag en mastergrad i farmasi og er provisorfarmasøyt. Etter å ha jobbet i to år som det kan man søke om å få driftskonsesjon til å åpne og drive apotek, noe det er strenge krav rundt. Som apoteker har en det øverste ansvaret for personal, økonomi og det faglige ansvaret i apoteket, men jeg kommer også til å være mye å se i butikken. Jeg håper at flere øyværinger vil vurdere å ta en utdanning innen farmasi. Det er et utrolig spennende og variert yrke som gir gode jobbmuligheter.

Du heter Sandstad til mellomnavn, men kommer ikke opprinnelig i øyregionen?

- Jeg traff mannen min Sverre da vi begge bodde i Trondheim. Det var ganske eksotisk å treffe en sjømann fra Frøya når jeg selv har vokst opp i de namdalske skoger. Vi giftet oss og stiftet familie. Med tiden har vi fått to barn, men logistikken med å bo i by hvor vi begge var i full jobb uten å ha familie i nærheten, den var ikke enkelt. Derfor valgte vi å flytte til Frøya hvor jeg har to fantastiske svigerforeldre, Randi og Hallvard, som stiller opp. Frøya har i tillegg en positiv vekst, det skjer mye her og er en spennende plass å bo. Til sommeren har vi bodd her i tre år.

Hva jobbet du med tidligere?

- Jeg har jobbet mange år som farmasøyt i Trondheim, der jeg også har drevet apotek tidligere. De siste to årene har jeg jobbet hos Vitusapotek på Hitra.

Dere blir vel for konkurrenter å regne nå?

- Jeg tenker som så at vi skal samarbeide om å holde kundene her på øyene og gi øyværingene et godt tilbud slik at de blir å bruke de lokale apotekene sine videre. Vi har hver vår øy å betjene og jeg tror det er et marked for begge. Det er tross alt en grunn til at vi nå velger å åpne Apotek 1 på Frøya og det er at det er et grunnlag for apotek her, selv om man allerede har et på Hitra.

Jeg tok kontakt med min tidligere arbeidsgiver Apotek 1 da jeg ønsket å starte opp på Frøya. Grunnen til det er at de er en solid og veldrevet apotekkjede. De har et konsept jeg vil være en del av.

De var heller ikke i tvil om at Frøya var riktig sted å satse. De ser også den optimismen og veksten som er her på Frøya, og ønsker å åpne apotek her.

- Du har selv dratt i noen tråder for å få til apotek her...

- Ja. Men det har vært flere pådrivere for at det skulle komme apotek hit, blant annet kommunen og familien Bekken.

Det som jeg opplevde som svært positivt var hvor Valborg Bekken i et møte sa at de kunne vurdere å bygge et nytt lokale for apotek om vi ønsket det. Et godt egnet lokale og beliggenhet har mye å si for å få til en god butikk. Det var utslagsgivende.

Nettapotek virker veldig i tiden. Likevel velger dere å åpne en fysisk butikk?

- Lokalapotek er noe jeg er opptatt av og synes er positivt. Min tanke er at vi som apotek skal kunne gi god rådgivning tilpasset den enkelte kunde. Jeg tror det er lettere for kundene våre å stille spørsmål om legemidlene sine når de fysisk kommer til apoteket. Mange har spørsmål rundt legemidlene de bruker, som for eksempel om de kan brukes sammen med legemidler de kjøper uten resept eller de lurer på om symptomer de opplever skyldes bivirkninger på legemidler de bruker. Slike spørsmål anbefaler jeg å prate med farmasøyten på apoteket om. Jeg må nevne at apoteket også kommer til å sende pakker hjem til kunder som ønsker det, og også til disse kundene ønsker vi å gi så god informasjon som mulig. Etter januar 2017 ble det dessuten dyrere å få pakker med legemiddel sendt hjem til seg, siden staten ikke lenger dekker halvparten av portoen på medisinpakker. Da er det en fordel å ha et lokalapotek å gå til. Apotek 1 har et motto: Vår kunnskap, din trygghet. Det skal vi leve etter.

Hva gjør du på fritiden da, Hilde Gunn?

- Jeg synes det er flott å være på sjøen en godværsdag eller sysle i hagen. Jeg synes det er godt å komme meg ut litt og har en fast løperunde, ellers tilbringes det mye tid med familien. Det jeg savner med å bo her ute er fjellene og snøen, så på vinterstid legger vi noen turer til hytta og foreldrene mine på Snåsa. Til gjengjeld er kystlandskapet her ute utrolig vakkert, og det blir nok frøyværing av meg videre, ja.

Har du noe som opptar deg spesielt utenom apotek-virksomheten?

- Jeg er opptatt av lokal handel. Vi åpner nå butikk på Frøya og håper selvfølgelig at kundene blir å bruke oss og resten av de lokale butikkene på Hitra og Frøya. Det er så utrolig viktig skal vi klare å opprettholde ulike tilbud lokalt, vi er her tross alt for lokalbefolkningen.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no