Det var i fjor sommer at Kari Wist Holmen og Gunhild Hjertaas i Holmen Hjertaas produksjoner fikk forespørselen om å lede Maren dømt til døden i 2017.

Hjertåsen

Kari skal ha regien på Maren dømt til døden i år og Gunhild det musikalske ansvaret.

De to er kanskje mest kjent for øyværingene i forbindelse med ulike teaterproduksjoner på gården Hjertåsen på Sandstad, blant annet ”En medtsåmmårnattsdrøm” som ble fremført der i høst.

Begge jobber som skuespillere og teaterprodusenter til vanlig. De har i tillegg lang erfaring med å instruere amatørskuespillere.

- Skiller seg ut i spelsammenheng

Begge forteller at de har et forhold til Maren-materialet fra før av, særlig Gunhild sterkt, men også Kari har sett Maren dømt til døden to ganger tidligere.

- Vi har synset mye om stykket, det tiltaler oss og skiller seg ut i spelsammenheng siden det er ei dame i hovedrollen. Det blir noe annet enn kongespelene det, smiler Kari.

Men de måtte gå noen runder med seg selv før de takket ja.

- Vi er veldig glade for å bli spurt. Det er stort for oss, men også en svær jobb vi tar fatt på siden vi ikke er teaterprodusenter. Heldigvis har vi Maren-styret, tidligere deltakere og Kystmuseet i ryggen som har gjort dette mange ganger tidligere. Også lærer vi nok mye underveis.

Rutinerte korister og skuespillere på plass under årets første Maren-"samling".

Nye fjes

Fredag forrige uke ble det holdt informasjonsmøte om årets oppsetning og der var det flere nye fjes å se. Deriblant Stian Vatn, Anne-Lotte Olsen og datteren deres Ane (5).

- Vi er nok drevet av at Ane har lyst til å være med. Det har hun villet siden sist Maren-oppsetning for to år siden, forteller mor Anne-Lotte.

Nå har unge Ane aldri sett selve stykket selv, men det er en historie hun har hørt mye om, legger foreldrene til.

Ane forteller at hun er glad i teater. To ganger har hun vært i Namsskogan Familiepark hvor hun har sett den populære familieforestillingen Rebella Hex, hvor forøvrig Gunhild har hovedrollen som Rebella og Kari har spilt Tante Tarva.

- Jeg kjente igjen dem i dag, smiler femåringen.

- Vi er nok drevet av at Ane har lyst til å være med i årets oppsetning, forteller de nyeste tilskuddene til "Maren-familien" Anne-Lotte Olsen, Stian Vatn og datteren deres Ane (5).

Anne-Lotte forteller at hun gikk drama på videregående og at hun kunne kanskje tenkt seg en rolle i Maren-oppsetningen hun også.

- Det er for meg et spørsmål om tid i forhold til jobb og unger, men får jeg det til å gå opp da skal vi ikke se bort i fra at jeg blir å se på scenen.

- Jeg tror ikke jeg har så mye på en scene å gjøre, smiler far Stian.

- Men jeg kan bidra med mye i forhold til det praktiske.

Regissør Kari påpeker at det er positivt å se en familie på informasjonsmøtet, og håper det blir flere av dem.

- De vil kunne dele en fin opplevelse sammen. For selv om stykket har et alvor over seg, lover vi å ha fokus på at det skal være artig å være med på Maren 2017.

”Familie-foretak”

Selv kan Gunhild relatere seg til dette med teaterfamilie.

Maren dømt til døden ble satt opp ved Dolm Kirke for første gang i 1986, det året Gunhild ble født.

- Du kan nesten si det startet som en slags familiebedrift. Manusforfatteren var Svein Bertil Sæther mens min far Fridtjof har komponert musikken til stykket og min mor Berit Helen har designet og sydd de aller første kostymene.

Den unge skuespilleren har selv spilt i stykket tre ganger tidligere. I 2009 spilte hun hovedrollen som Maren, det samme gjør hun i år.

De har ikke bekledd de andre rollene ennå, tilføyer damene, men de håper mange vil være med og fortelle historien sammen med dem.

- Vi ser fram til å bli kjent med mye trivelig folk, med øyværingene. For når vi har hatt Hjertåsen-produksjoner tidligere, har vi hatt med oss folk uten ifra og inn i rollene, denne gang håper vi å fylle rollene med lokale skuespillere.

Former stykket etter skuespillerne

Historien om Marens rettergang er godt kjent for publikum, men hvordan den presenteres er forskjellig fra gang til gang.

Berit Helen og Gunhild stiller med et nytt, ungt blikk på Maren, men hva har de tenkt å gjøre med selve stykket?

Berit Helen forteller at det kommer til å bli ganske annerledes lyssetting og scenografi til sommeren, de har blant annet et spennende samarbeid på gang med teknisk byggfag elevene ved den videregående skolen.

Elbjørg Broholm var representert på møtet i fra Maren-styret og Berit Helen Haukaas skal på ny stå for kostymene når Maren dømt til døden settes opp i august 2017.

Damene forteller også at de denne gang vil tenke nytt i forhold til rollene på scenen.

- Hvis det viser seg at mange vil være med, vil vi utvikler flere interessante roller hvor vi tar utgangspunkt i hver enkelt skuespillers styrke. Det har vi fått ”go” på av dramatiker Sven Bertil Sæther.

Men ikke alle kanvære skuespillere eller korister. Det er derfor viktig å presisere at de trenger folk i alle slags roller, også bak scenen, smiler Gunhild og Berit.

Det er verdt å merke seg at årets spel-dato er flyttet, slik at Maren ikke spilles i fellesferien lenger. Premieredatoen for Maren dømt til døden i 2017 blir den 8.august.

- Det skal bli en spennende tid fremover, sier spel-damene spent og den neste store øvingshelga vil finne sted i midten av mars.

- Også skal vi ikke stikke under en stol at vi skal lage tidenes beste Maren-oppsetning, selvfølgelig, smiler Berit og Gunhild med glimt i øyet.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no