Inne på det hvite våningshuset på Dalpro, er maten snart på bordet. De eldre blir fortalt at de skal få se hjorten etter at de har spist. Øynene lyser opp.

- At mennesker med demens kan delta i ulike aktiviteter og daglige gjøremål gir dem livsglede, mener Ragnhild Strømme som er faglig leder ved trivselstiltaket på Hammerstaddalen hvor Dalpro holder til på Hitra.

- Mange klarer fint å gjøre aktivitetene hvis de er tilrettelagt for dem. Som Tore og Ebba her, legger hun til og de to smiler fornøyd i retur.

Linn Mari Lyngvær som er livsgledekonsulent var på besøk med enhetslederne Ester Husvik Aune og Ranja Wahl. De tre oppfordrer flere eldre til å være med på tilbudet. Foto: Rune Eian.

- Kun halvparten av plassene er fyllt opp

Tilbudet som heter trivselstiltak for eldre har snart eksistert i tre år. For tiden er det ledige plasser.

Derfor ønsker Hitra kommune og Strømme å gjøre tilbudet kjent slik at flere eldre gjerne bruker tilbudet. Det er også viktig for pårørende å få tid til seg selv og utføre oppgaver som ellers er vanskelig, mener de.

- Selv om tilbudet hovedsakelig er til for eldre med demenssykdom, er det ikke noe i veien for at eldre uten denne diagnosen kan delta her. Både på tirsdag og onsdag er det bare å ta turen innom den gamle prestegården påbesøk, sier Strømme.

- Dersom de har lyst til å få tilbud om fast plass ved trivselstiltaket, kan de søke Hitra kommune om dette, legger hun til.

Tore og Ebba nyter maten og det gode selskap av Ragnhild Strømme i midten som følger nøye med på hva Tore forteller og Olga Korotkikh til høyre. Berit Lundberg var også tilstedet, men vises ikke så godt til venstre i bildet. Foto: Rune Eian.

- Første gang jeg mater hjorten

Ute er sola halvveis oppe og både Tore Øverland og Ebba Andersson tiltrekker seg fort hjorten. De står med åpne hender fulle av fôr og får raskt maten gumlet bort.

- Hvordan var det å mate dem?

- Det var første gangen jeg gjorde det, men det var gøy, ler Øverland.

Da de eldre er på vei inn igjen, slår jeg av en prat med Strømme igjen.

- Det er nok ikke første gang Tore mater hjorten, selv om det kanskje oppleves slik for han i dag. Mange tenker nok at slike tilbud ikke har noen verdi, hvis de ikke alltid husker hva de gjorde. Men du ser gleden de får og de forteller at de liker veldig godt å være her. At de får gjøre noe så enkelt som å vaske opp kopper og lage til noe mat, er til stor hjelp for å holde det dagligdagse så ferskt i hukommelsen som mulig, avslutter hun.

De som vil vite mer om tilbudet kan ta kontakt med Hitra kommune ved forvaltningskontoret hjemmesykepleien eller fastlegen sin.