Det viser resultatene i Nærings-NM, som måler og sammenlikner næringsutviklingen i fylker, regioner og kommuner. NæringsNM er basert på bedriftenes vekst og lønnsomhet, nyetableringer og næringslivets størrelse. Rangeringen gir uttrykk for hvilke steder hvor næringslivet gjør det best, målt på næringslivets egne premisser.

Opp fra 72. plass

Og som nykommer i toppen av 2011-oversikten er Frøya, som scorer spesielt godt på kriteriene nyetableringer, vekst og størrelse. Utviklingen gjennom 2010 løfter Frøya opp fra en 72. plass (rangeringen de siste fem årene) blant 430 kommuner.

LES I DAGENS PAPIRAVIS/EAVIS: Hitra og Frøya er distriktskommunene som lykkes best i Norge. Dagens tema: Bosetting

Ullensaker er vinner av NæringsNM for kommuner i 2011. Sandnes kommer på en andreplass, mens Sola er tredje best. Disse tre kommunene har alle vunnet tidligere, og er blant de fire beste kommunene de siste ti årene, sammen med Stavanger.

For første gang på toppen

- Austevoll, Røros og Alstahaug kommer på plassene fire, fem og seks. Dette er kommuner som har hatt sterk framgang de siste årene. Lier, Trondheim, Hå, Lørenskog og Stavanger er kommuner som er med blant de 20 beste, og som har gjort det bra også tidligere. Kommuner som Frøya, Aurland, Lierne, Dovre og Rødøy har aldri vært i toppen tidligere. Det er små kommuner hvor resultatene kan variere mye fra år til år, skriver Telemarksforskning i sin rapport.

Hitra/Frøya-regionen landets 10. sterkeste

Også i "region-kampen" scorer våre kommuner meget godt. Stavangerregionen er vinner av NæringsNM i 2011 for sjuende år på rad. Mens Trondheimsregionen er på andreplass, mens Ålesundregionen er nummer tre.

Nykommere på ti på topp er Rørosregionen (5. plass) , Sandnessjøregionen (9. plass) og Hitra/Frøya-regionen. (10. plass). De siste fem årene har Hitra/Frøya-regionen en rangering på 25. plass, så også her er det snakk om et betydelig hopp oppover på listene.

Det er Telemarksforsking som har utarbeidet NæringsNM for NHO. Grunnlaget er tall fra foretakenes regnskap for 2010.

De beste regionene i NæringsNM 2011.