Du har kanskje lagt merke til at det strikkes mange oransje skjerf for tiden?

Det gjøres i anledning Kirkens Bymisjons juleaksjon ”Gled en som gruer seg til jul”.

Den 1. november startet aksjonen hvor Kirkens Bymisjon skaper ”årets varmeste dag” ved å dele ut 10.000 hjemmestrikkede oransje skjerf.

Storstilt strikkedugnad

Blant de som har hivd seg med på strikkebølgen lokalt er KL Regnskap.

- KL Regnskap Hitra AS hadde lyst å bli med på strikkedugnaden, da det er et veldig godt tiltak. Vi ville vise at vi bryr oss og er samfunnsengasjerte, forteller Anita Ramona Stub.

- Ettersom vi er medlem i en regnskapskjede, Kvalitet & Ledelse AS, så ble det til at alle kontorene tok utfordringa.

Arbeidsgiver sponset garn, og alle medarbeiderne strikket skjerf på fritiden.

KL regnskap Hitra i sine oransje sjerf. Bak fra venstre: Monica Herje, Natalia Grøntvedt, Ann Margit Strøm, Aina Sundet, Mona S Arntzen, Anna Refsnes, Ann Kristin Utseth, Anita Ramona Stub. Fremste rekke fra venstre: Hans Kvilvang, Emil Melting, Otto Stub.Ikke tilstede da bildet ble tatt: Katarina Iversen, Knut Pedersen, Bodil Kvalvik, Ole Nygård.

Utfordret lærerne til å bidra

Ved Guri Kunna vgs har det også blitt strikket for et varmere samfunn den siste tiden.

- Det er 2HOB (Barne- og ungdomsarbeiderfag) og 2HOH (Helsearbeiderfag) som har strikket på skjerfene, forteller lærer Ellen Wedø Jektvik.

- En positiv effekt ble at lærerne ble utfordret til å bidra med noen omganger på strikketøyet. Det ble ei uke med mye latter på personalrommet, da mange ikke var så drevne i strikkekunstens verden. Det ble i tillegg til å være et prosjekt som viser at alle kan bidra med noe, også en miljøskapende aktivitet på arbeidsplassen, sier Wedø Jektvik.

Gruer seg til jul

For mange forbindes ikke jula med glede. Bare i fjor oppga 125.000 personer at de gruet seg til jul. Blant mennesker fra rus- og gatemiljøene er førjulen og julehøytiden ofte en smertelig påminnelse om ensomhet, brutte familierelasjoner, fattigdom og følelsen av å «stå utenfor» opplyser Kirkens Bymisjon.

- Vi oppfordrer alle til å ta frem strikkepinnene, lage sitt eget oransje skjerf og gå med det i den kalde tiden. Når du tar det på deg skjerfet blir du nemlig ikke bare fysisk varm, men du signaliserer også at du er for et varmere samfunn. Skjerfene er strikket av mennesker som ønsker varme og inkludering i en førjulstid som er tung for mange, sier Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.