Rundt ti pensjonister fra Storbritannia, Australia og New Zealand har tatt turen til Hemnskjela utenfor Hitra i Sør-Trøndelag.

Mange hadde ventet hele livet etter svar for hva som skjedde med familien som ofret livet, under et nattangrep på det kjente slagskipet Tirpitz i 1942.

- Tungt å ikke vite

 - Jeg vet hvordan de har det. Jeg mistet bestefaren min her, men det var lite svar å få. Å ikke vite hva som skjedde med dem er veldig tungt for familiene, sier skotske Linzee Duncan berørt.

Hun bestemte seg for å lage en minneside for etterkommerne. Der har hun samlet inn mest mulig informasjon rundt hva som skjedde. Hun organiserte også minneturen, etter å ha kommet i kontakt med Adrian Wallace fra Australia.

- Uhyret

Ben Eastwood ofret sitt liv for å holde sin sønn trygg. David fikk aldri møte faren sin.

30.mars 1942 tok Royal Air Force`s tiende skvadron av Halifax-fly av, for å angripe Tirpitz. Det tyske slagskipet ligger nå ventende ved Fættenfjord med rundt 2600 mann parat. Winston Churchill kalte det kun: the beast (uhyret).

Skvadronen har akkurat nok bensin til å komme seg tilbake til basen, som ligger i nord-øst Skotland. Hvis de overlever forsøket.

- Fant lik nær garnet

- De angrep om natten og Tirpitz svarte med å røyklegge hele området, så det ble vanskelig å bombe tyskerne. Flere av flyene ble skutt på og krasjet i Hemnefjorden, forteller Morten Moe.

Han har bistått Linzee Duncan med å finne ut skjebnene til de omkomne.

Selv om det fortsatt er usikkert nøyaktig hvor flyene gikk ned, mistet 42 personer livet i angrepet på Tirpitz - bare den kvelden. Mesteparten av likene ble aldri funnet.

- En lokal fisker kalt Kvam og hans stesønn Kåre, fant to døde piloter nær fiskenettene sine dagen etter. I tiden etterpå var det ikke uvanlig at man fant vrakrester og redningsvester i fjæra eller i fiskegarn, fortsetter Moe, før blomsterkranser skal settes på havet.

- Ekstremt stolt

Bilde av Neil Blunden som Adrian er ekstremt stolt av.

Adrian Wallis fra Australia og David Neil Eastwood fra England hadde aldri møttes før denne turen. Men onkelen til Adrian, Neil Blunden, og faren til David, Benjamin William Eastwood, var tidligere bestevenner. Derfor har David farens bestevenn som mellomnavn.

- De er ikke noe hyggelige, så vi prøver å holde oss unna Adrian og hans kone Sally, forteller David med glimt i øyet.

Ekteparet Wallis begynner å le.

- Neida, de er kjempehyggelig folk og vi fant tonen med en gang. Vi briter liker ofte å fornærme hverandre på en hyggelig måte. Uansett om vi er fra England eller Australia avslører han.

Selv med litt spesiell britisk humor for å løsne på stemningen, blir det fort alvor igjen.

- Tilbake hvor mor døde

- Jeg har ventet på dette øyeblikket veldig lenge. Jeg er ekstremt stolt av onkelen min for alt han ofret for oss, sier Adrian og tårer presser seg på.

- For rundt ti år siden var vi her og spredte asken til min mor Margaret. Hennes siste ønske var å bli gjenforent med min far, så jeg er glad vi fikk ta en ny tur hit. Jeg kan ikke tenke meg et bedre sted å bli gjenforent på, forteller David.

Solskinnet lyser opp blomstene som flyter på havet, mens stillheten og ettertanken senker seg.