Det var i høst Sparebank1, Eiendomsmegler1 og Hitra-Frøya lokalavis AS ba leserne av lokalavisa komme med kandidater til prisen Ny øyværing. Den som vant ble lovet et VISA-gavekort på hele 20.000 kroner.

Initiativtakerne ønsket seg et vidt spekter av kandidater, enten det var kjærligheten eller en spennende jobb som hadde lokket kandidaten til øyregionen, eller om det var en innflytter som engasjerte seg ekstra mye i lokalsamfunnet. Alle forslag ble mottatt med takk, og det kom inn en mengde forslag på kandidater. Etter at juryen hadde sagt sitt, sto de igjen med tre svært gode kandidater, alle kvinner. Valget sto mellom Silje Elise Ødegård, Eva Renathe Bøe og Eli Ann Karlsen. Nå var det opp til leserne å avgjøre hvem som skulle få prisen.

Kjærlighet og jobb

Silje Elise forlot jobben på taxisentralen i Trondheim da hun traff hitterværingen Erling Andre Ødegård, og i 2009 hadde også hun fått adresse på Hitra, i lag med gårdbrukeren i Dolmsundet.

Eva Renathe ble kjent med frøyværingen Vebjørn Gulbrandsen på Nettby, og inngikk en avtale med ham om at han måtte komme til Rakkestad og besøke henne om Fredrikstad klatret over Rosenborg på tabellen. Fotballklubben i hennes hjerte gjorde det godt, så Vebjørn måtte ta turen sørover. Og hjertet hennes gjorde det også godt da hun traff Vebjørn, og etterhvert flyttet Eva likegodt til sin utkårede på Hamarvika på Frøya.

Ungdoms- og familieveilederen Eli Ann er kjent som frøyas svar på supernanny, og har hjulpet mange familier med hverdagsutfordringer siden hun flytta til Nesset på Frøya. I tillegg har hun engasjert seg for å skape gode rusforebyggende holdninger.

Stort engasjement

- Vi fikk inn mange gode forslag på kandidater, og det var for så vidt vanskelig å velge ut tre av dem, forteller Eskil Wahl fra Eiendomsmegler1, som har utgjort juryen sammen med Anders Gåsø fra Sparebank1 og Stein Olav Sivertsen fra Hitra-Frøya lokalavis AS.  Ved midnatt 15. januar stengte avstemningen, og da hadde det kommet inn 833 sms-stemmer på de tre damene. Stemmene var god fordelt, og det var spesielt tett mellom Eva Renathe og Eli-Ann, som tilfeldigvis jobber vegg i vegg på Kysthaven.

Det ble Eli-Ann Karlsen som vant lesernes stemmer og gavekortet på 20.000 kroner, og det var en lykkelig Ny øyværing som ønsket Anders Gåsø fra Sparebank1 og Eskil Wahl fra Eiendomsmegler1 velkommen inn på kontoret sitt.

- Etter at jeg fikk telefon om at jeg vant, har jeg vært så nervøs at jeg har holdt på å tisse på meg, ler Eli-Ann.

Stas med pris

Banksjef Anders Gåsø opplyser prisvinneren om at pengene ikke kan tas ut i kontanter, men må handles for.

- Og da håper vi selvfølgelig at handelen skjer lokalt, smiler Eskil Wahl.

De to har opplevd stor interesse for avstemningen, og forteller at mange har spurt dem om navnet på vinneren etter at avstemningen stengte.

- Det er tydelig at dette er noe folk har vært opptatt av, og at leserne av lokalavisa har engasjert seg veldig i saken, sier de to som ikke tror en sånn pris vil føre til økt tilflytting.

- Men det er ingen tvil om at folk synes det er stas med en slik pris, sier Wahl og Gåsø.

Et enkelt flyttevalg

Prisvinneren selv er et stort smil, og har gjort seg litt tanker om hva pengene skal gå til.

- Jeg har vurdert videre oppussing av huset, men venner av meg sier jeg skal bruke pengene til å reise sammen med dem, spesielt fordi de har brukt mange kroner på å stemme på meg. Jeg skal i alle fall få brukt pengene, ler Eli Ann Karlsen.

I 2008 tok Eli-Ann et prøveår på Frøya og trivdes så godt at hun forlenget oppholdet. Året etter fikk også mannen Roger et engasjement her ute, og da begge trivdes så godt, bestemte de seg i 2010 for å selge huset i byen og bli øyværinger. Nå bor de permanent i «Gustahuset» på Nesset som de overtok i 1992, og som opprinnelig hadde tilhørt Eli-Anns tante Gusta.

- Vi brukte huset veldig mye i helgene før vi flytta hit, og etter at vi fikk jobb her var det en fornøyelse å slippe å kjøre til byen hver søndag, sier hun.

Hun stortrives på Frøya, og føler seg veldig godt mottatt, av det hun kaller for svært trivelige mennesker.

Mye å være med på

- Og korte avstander til alt gjør at det egentlig er mye mer å være med på her enn i byen. I Trondheim var det høyere terskel for å delta på noe. Her kan jeg velge og vrake i konserter og festivaler, og ikke minst det at jeg kjenner de som deltar gjør at det frister ekstra mye å dra på et arrangement. Likedan kan jeg selv velge å delta i ulike aktiviteter, sånn som for eksempel teaterlaget, som jeg meldte meg inn i. Vi blir på Frøya, og vi har ikke angret et sekund på den avgjørelsen, smiler Eli-Ann Karlsen, som akkurat er blitt hedret som Ny øyværing.